Kulturkupeen

Ballet, opera, drama and all that jazz i festival-regi. En guide.

Tips fra Ulla Strømberg.

Festivaler, operaer m.m.

Ballet, opera, drama and all that jazz i festival-regi. 

Overborgmester Frank Jensen må glæde sig.  Som en person skrev forleden dag: Med den store invasion af turister i hovedstaden flygter almindelige københavnere ud af byen. Det betyder færre på venteliste til vuggestuer, børnehaver og plejehjem. Tillykke hr overborgmester.

Faktum er, at København er ved at sprænges af turister og måske også af almindelige danskere, der slapper af på cafeer, bænke, græsplæner og asfalten. Værre eller bedre bliver det snart, når sommerens festivaler sætter ind.

Men spørg ikke mig, hvordan folk får tid til at arbejde, tjene penge, passe børn og ældre – og i det hele taget leve uden om ”kulturen” – eller med ”kunsten og kulturen”.

Men det er ikke mit problem – her er nogle praktiske råd:

Fra Sylfiden. Foto: Kostin Radu. Pressebillede.

For balletnørder:

Det Kongelige Teaters balletfestival i København: 1–9. juni. Men der er allerede taget hul på balletpromoveringen. Balletmester Nikolaj Hübbe og co. er draget til provinsen og også over Kongens Nytorv til Magasin. Check programmet, som indeholder både debatter, interviews, demonstrationer, konkurrencer og store forestillinger. Men glem ikke, at Det Kongelige Teater også har ballet på repertoiret op til festivalen:

https://kglteater.dk/det-sker/sason-20172018/ballet/balletfestival/

Verdensballetten på Sølyst.Pressebillede.

Verdensballetten slår til for 11. gang. Traditionen tro er premieren på Sølyst i Klampenborg – med internationale balletdansere, sangere og musikere. Det hele er opfundet og startet af operasangeren Jens Christian Wandt. Sommerturneen varer fra 11.-16. juli og igen fra 4. -5. august, 2018. Der danses mange steder i Danmark og i Nordtyskland.  Oplev balletten bl.a. i Skagen ved Den Tilsandede Kirke og som noget helt nyt i år: i Horsens ved det gamle fængsel.

Verdensballetten er charmerende og som regel på et meget højt plan med internationale balletstjerner.

www.verdensballetten.dk

 

 

Rocky. Husets Teater. Pressebillede.

For teaterentusiaster:

Cphstage.  Den tilbagevendende teaterfestival, som vokser sig større og større.  Fra 30.5. – 14.6. i København, primært forestillinger på dansk – og inden for alle genrer – fra performance til traditionelt teater.

Hensigten var oprindelig at promovere mindre forestillinger produceret uden for København og uden økonomi til selv at arrangere gæstespil i hovedstaden.

Nu er store som små teatre med og åbningsforestillingen er tysk.  Det ville dog klæde festivalen at have dansk titel. Der er adskillige forestillinger hver dag, fordelt over hele byen. Det er slet ikke muligt at få overblik – eller for den sags ”hygge” sammen med andre teaterglade folk.   Festivalen er spredt ud over hele hovedstaden.  I lighed med de seneste år har festivalen selv (!) udpeget nogle forestillinger, som er et ”must”. Men vær varsom, læs anmeldelser inden der bestilles billetter – bl.a. her på www.kulturkupeen.dk  – ikke alle forestillinger er lige ”muntre”.

Se programmet her:

http://www.cphstage.dk/program/

Røde Orm – på Moesgaard og nu i Ulvedalene. Pressebillede.

For traditionalister:

”Røde Orm”Det Kongelige Teater spiller i Ulvedalene. Hver aften vil 3000 mennesker følge vikingernes fremfærd fra hedenskab til kristendom under skrig og skrål og flotte optog.  Forestillingen havde premiere sidste år under Aarhus Kulturby 2007 og blev spillet ved Moesgaard. Resultatet var en kæmpe succes. Fremover vil Det Kongelige Teater om sommeren alternere imellem Aarhus og København. Det giver næsten 100.000 ekstra publikummer. Godt for statistikken og økonomien.

”Røde Orm” er for hele familien iført varmt tøj og gode sko, der skal jo vandres fra Fortunen eller fra henholdsvis Bakken eller Klampenborg Station.  Men en dejlig sommeroplevelse. Forestillingen begynder først kl.20.30. Fra 23. maj til 30. juni.

www.kglteater.dk

Køb billetter:

https://kglteater.dk/calendar/?f-title=28193

 

For operafans:

Meget snart spilles hele Wagners Ringen i Odense af Odense Symfoniorkester

Fra d.22. maj – og de følgende par uger – i alt to omgange.

Der er netop blevet udskiftet på instruktørstolen – og i modsætning til tidligere år, hvor de enkelte operaer er blevet opført i koncertversioner, skal den samlede Ring efter forlydende være TEATER:

http://odensesymfoni.dk/koncerter/ring-des-nibelungen/

 

CPH Opera Festival – Operafestivalen i København – her må man vente til slutningen af juli: 29.7. – 12. 8.  Programmet er netop offentliggjort og der kan købes billetter til de store forestillinger. Det plejer dog ikke mindst at være de gratis arrangementer som er sjove og trækker i hobetal af folk til sig.  Jeg håber der også findes en papirversion af festivalprogrammet – netversionen er svær at orientere sig i.

http://operafestival.dk/

køb billetter:

https://cphoperafestival.billetten.dk/

La Boheme, 2017  – Opera Hedeland

Opera Hedeland

Årets forestilling er Donizettis ”Lucia di Lammermoor”. Der spilles tre aftener, 4., 10. og 11. august. Stedet er smukt, ude forbi Tåstrup i hedelandet, og man sidder behageligt i stole og alt uden om fungerer perfekt med madtelte m.m.

En god augustoplevelse.

http://www.operahedeland.dk/luciadilammermoor/

 

Uden for Valby Bakke:

HEARTLAND festivalen på Fyn

Meget snart er der Heartland festival. Den har kun få år på bagen. Festivalen synes at være en forlængelse af Politiken plus isprængt lidt Louisiana.

Et partoutkort til tre dage på Egeskov Slot koster 1690 kr. En dagsbillet kr. 990,- det er en kulturfestival med lige dele kunst, debat og mad på et højt yuppieplan – eller hvad de 30-40 årige hedder i dag.   Har ikke været der, da festivalen ikke ønsker at kommunikere med blogs etc. Men er man kulturhungrende efter en lang vinter, er Fyn nyudsprungen i maj måned og altid underskøn smuk.

http://www.heartlandfestival.dk/

 

 

Wgners Festspielhaus i Bayreuth.

Wagner i Bayreuth

Er man til Wagner er Bayreuth i Tyskland sagen. At få billetter er ikke nemt, men det lader sig gøre. Man kan skrive sig op og håbe på at få billetter, men først efter nogle år er der bingo. Der sælges dog tiloversblevne billetter i marts måned.  Sidst, men ikke mindst er der ad hoc billetter. Tilsyneladende skal man registreres for overhovedet at komme ind på hjemmesidens muligheder. Men er lysten der, så er det blot at kaste sig ud i det og blive en del af operafamilien.   Jeg var der sidste år. Det var fantastisk. Var der kun en dag til ”Valkyrien”. Normalt kan man kun høre Ringen samlet – dvs. over 4 dage – fordelt på ca. en uge – men så er alle de andre operaer.  Opsætningerne holder ca. 4-5 år. Så kommer nye opsætninger til, der varierer, da tidens internationale instruktører inviteres til Bayreuth.   Bayreuth er al besværet værd. Gør forsøget og du vil ikke fortryde.

Billetprisen er ca. 2.000,- kr. pr stk. – men fås både dyrere og lidt billigere.  Se årets program:

http://ticketshop.bayreuther-festspiele.de/de

Carmen. 2017. Opera i Bregenz på Bodensee. Instruktion Kasper Holten.

Bregenzerfestspiele

At få billetter til det årlige Bregenzerfestspiele i den østrigske by Bregenz er en hel del nemmere. Byen har for år tilbage bygget en stor spillescene ude i Bodensee. Det har sat skub i operafestivalen, som løber af stablen i slutningen af juli og i august. Også i år vises Kasper Holtens iscenesættelse af ”Carmen”.  På scenen med vand omkring spilles det charmerende drama om cigaretpigen Carmen. Når handlingen spidser til, falder de agerende i vandet eller flygter bort i både. Samtidig spilles om aftenen, mens mørket falder på. En sjov, lidt kold med underholdende forestilling og oplevelse.  Det hele er flot og mageløst og heldigvis er ”Carmen” på for andet år i træk: 7.- 20.8.

Jeg vil anbefale, at man komme tidligt i perioden, hvor de bedste sangere måske er på. – Sidste år besøgte jeg Bregenz en af de sidste dage, og hverken Carmen eller José var interessante. Men iscenesættelsen af Holten og hele ideen med en scene ude på vandet er ikke til at kims af. Orkestret sidder live et par hundrede meter væk under tag. Man kan ikke se dem, men 7.000 mennesker kommer hver aften udstyret med puder, regnfrakker, huer og sommerhumør.

Der er endnu ikke udsolgt. Priserne ligger omkring 6  – 800 kr. pr. billet.

Det kan måske være svært at finde et sted at bo i nærheden.  Vi boede i udkanten af byen. Kedeligt og dyrt.  Vil anbefale at man undersøger muligheden for at bo på den anden side af søen – og så sejle med en af de mange både til festivalstedet. Det så charmerende ud, da flere hundrede passagerer gik i land lige ved siden af scenen.

https://ticket.bregenzerfestspiele.com/phoenix/webticket/eventlist

https://bregenzerfestspiele.com/en/programme/carmen-0

Jazz-festivalen

I København har Jazzfestivalen sin helt egen sjæl og stampublikum på flere hundrede tusinde. Jazzfestivalen konkurrerer på ingen måde med Roskildefestivalen.  Jazz-entusiaster kan glæde sig. Flere end 1000 koncerter på 100 forskellige steder kan opleves fra d.6. 7. – 15.7. i København.

http://jazz.dk/copenhagen-jazz-festival-2018/forside/

 

Metropolisfestivalen er et nyere fænomen, som har sine tilhængere. Det er en udløber af bl.a. Trevor Davies fantastiske arbejde med Fools-festivalerne og de følgende år teaterfestivaler i København. Nu er der andre kunstneriske udtryk iblandet, mere arkitektur, byplanlægning og kunst, men stadig med en understrøm af performance.  Performance og kunst i byens rum er festivalens undertitel. Metropolis har aktiviteter fordelt over hele sommeren – og det tidligere efterår. Det er bare om at holde sig til:

www.metropolis.dk

God fornøjelse.