Kulturkupeen

Bornholm Bornholm Bornholm. Sommerglæder 3.

Bornholm. Sommerglæder 3.

oplevet af Ulla Strømberg – juli 2015.

Glem ikke:

Hue, kraftige sko, solcreme og en vindjakke. Så er udstyret i orden til nogle dages ophold på Bornholm.

De fleste danskere har været så heldige at have besøgt Bornholm på et eller andet tidspunkt i deres skoletid. Det er en god investering, for der er så meget dansk kulturhistorie, som kan forklares, når man er på den lille ø. Samtidig er Bornholm så afsidesliggende i forhold til resten af landet, at en tur til Bornholm altid har noget eksotisk over sig. Sådan føler jeg det stadig, hver gang jeg tager til øen, som jo har så mange etiketter knyttet til sig, at jeg ikke vil sige noget om  om  solskin, sild  og kun lidt om rundkirker.

Ols Kirke

Ols Kirke foto: US.

Teater:

Jeg tog til Bornholm denne gang her i juli 2015 for at se Holberg på det gamle, charmerende Rønne Theater, der har taget hul på en ny epoke. Det er slut med sommerrevy, nu gælder det Holberg og klassikeren over alle: ”Jeppe på Bjerget” i nogle interessante, historiske kulisser. I det hele taget er et besøg i teatret en anderledes oplevelse med dukketeater i pausen og god, gammeldags atmosfære i cafeen og foyeren. Kan anbefales – spiller i hele juli måned – ( se omtalen her på www.kulturkupeen.dk/teater)

Pressebillede. Jeppe på Bjerget. Esben Dalgaard.

Pressebillede. Jeppe på Bjerget. Esben Dalgaard.

 

Transport:

Men der er mere at opleve end teater i Rønne, og et par dage eller tre på øen har masser af afveksling. Det er smart at være i bil eller på cykel, for afstandene mellem de interessante oplevelser er så tilpas store, at man ikke som i en storby kan gå fra sted til sted – og busserne er so-so i præcision.

Nye hoteller:

Er det muligt, bor jeg altid på nordøstkysten. Men skal overnatningen foregå i Rønne, er der det store, gammeldags Hotel Fredensborg uden for byen, direkte til vandet – og så det lille B&B, Det lille Hotel med to adresser. På østkysten har jeg mange gange boet i Gudhjem, siden i Svaneke, men nu er der så meget liv i Allinge, måske takket være Folkemødet, – at byen har en dejlig dynamik med et par nyindrettede hoteller. (Se nedenfor med flere detaljer.)

Hotel Grønbech i Allinge set fra havnen

Hotel Grønbech i Allinge set fra havnen. Foto: US.

 

Der er det nyrenoverede Grønbechs Hotel, med undertitlen Danmarks politiske Hotel, fordi man gerne vil være et sted for møder, konferencer og selvfølgelig ligge i slipstrømmen af Folkemødet. Og det gør man med en fin placering tæt på havnen. Nydeligt istandsat, ikke prangende, og med en sund, økologisk morgenmad.

Facaden på det nye hotel Nordlandet i Sandvig

Facaden på det nye hotel Nordlandet i Sandvig. Foto: US.

Det tidligere Hotel Romantik i Sandvig er blevet til Nordlandet og huser nu den berømte og dyre restaurant Kadeaus filial Pony. Ligesom Grønbechs Hotel er det med nød og næppe, Nordlandet er åbnet denne sommer, men de nåede det i nordisk designerlook, så det skal nok blive flot og chikt, når det er helt færdigt. Og hvor er det godt, at der endelig kommer en række smukke overnatningsmuligheder som supplement til Melsted Badehotel, som for snart mange år siden åbnede med luksussenge og minimalistisk look. Mere af det, tak.

Maden:

Jeg kan ikke sige noget om gourmetmaden på Bornholm. Vi holdt os til en billig og god buffet på Gæstgiveren i Allinge, hvor man sidder ved langborde og spiser enten fisk, okse eller svin. Hyggeligt er der med en fantastisk stemning og kl. 20 begynder underholdningen, som også koster penge. Hver anden dag skifter programmet med rigtig gode danske solister, bl.a. Rytteriet, Lis Sørensen etc. Lidt blandet og også for de midaldrende. Check, check endelig programmet.

 

Kunsten:

På Bornholm besøger jeg altid Kunstmuseet i Rø ved Helligdomsklipperne. Årets store udstilling er med Martin Bigum, hvis næsten tegneserieagtige figurer klæder de hvide sale.

Maleri af Martin Bigum - på Bornholms Kunstmuseum.

Maleri af Martin Bigum – på Bornholms Kunstmuseum. Foto:US.

 

Det er altid en glæde at komme forbi og sige goddag til den faste samling af danske kunstnere – med tilknytning til Bornholm, bl.a. Michael Ancher, Kristian Zartmann, Karl Isakson og Olaf Rude – for ikke at glemme Olaf Høst. Få kilometer derfra ligger Olaf Høstmuseet – i kunstnerens eget hjem. Museet åbnede i 1998 og viser et pænt udsnit af værker fra flere perioder – og den spændende have er også et besøg værd. Men hvorfor samarbejder kunstmuseet og Høstmuseet ikke mere tydeligt om sommeren omkring fælles aktiviteter etc.?

fra haven på Høstmuseet i Gudhjem

fra haven på Høstmuseet i Gudhjem. Foto:US.

 

Og så til det svære:

Vi ledte uden held efter helleristninger ved Allinge – og vi ledte efter moskusokser i Almindingen, og vi hev i adskillige kirkedøre. Det var højsæson, juli måned, lørdag formiddag, og alle kirker var lukkede. Vi var ikke de eneste, der gik forgæves. Ved Ols kirke stod en gruppe på 40 veterankørere, som i den grad ønskede at få lidt kulturel benzin som supplement.

Så er det, man begynder at undre sig over alle de millioner af kroner, der i forbindelse med diverse vækst- og innovationsprojekter er tilflydt Bornholm for at få gang i den. Et godt råd:  ansæt nogle skolebørn, åbn kirkerne – og tegn nogle bedre kort over findesteder for de historiske fund og markér hvor naturhistoriske fænomener kan opleves, Vi var motiverede – og vi kunne ikke finde noget. Okserne var dog undskyldt. De havde lige fået kid og ville være aggressive over for fremmede og turister.

Rønne:

Øens største by, ikke den mest charmerende, men rummer bl.a. adskillige frikirker, som er bygget omkring forrige årtusindeskifte – yderst interessante at gå på opdagelse i. Og så er der Erichsens Gaard – et lille epoke-museum – og Hjorts keramikfabrik. Begge hører under Bornholms Museum. Check åbningstiderne – man kan kun blive skuffet.

 

Bornholm - lige uden for Allinge

Bornholm – lige uden for Allinge. Foto: US.

Befolkningen:

Omkring 1880 var der 40.000 indbyggere. Så drønede det videre i resten af Danmark, men bare ikke på Bornholm, der dog toppede omkring 1965 med 48.000 indbyggere. Forskellige ideer om vækst og udvikling slog fejl – eller kan der påvises andre årsager til, at man ikke kunne fastholde et niveau på denne smukke ø? Omkring 2010 bor der ca. 41.000 indbyggere og nu er øen nede på 39.828 i foråret 2015.

Men heldigvis opfandt Bertel Haarder Folkemødet i dansk regi i en lang weekend i juni måned. Og heldigvis er der stadig både camping, cykling og meget andet at opleve.

God ferie – god rejse.

Og skriv gerne lidt om den dyre mad, den får jeg vist aldrig oplevet.

www.bornholmsteater.dk

www.groenbechshotel.dk

www.nordlandet.dk

www.gaestgiveren.dk

www.bornholms-kunstmuseum.dk

www.bornholmsmuseum.dk

www.ohmus.dk