Kulturkupeen

Den lille pige og Profeten

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Smuk og poetisk animationsfilm.

Vi er inde i en stime af ambitiøse og poetiske kvalitets tegnefilm. Et godt alternativ til de  hæs- blæsende og  forvirrende tegnefilm, som animationsfilmselskaberne ofte lancerer.

For nylig har vi i de danske biografer f.eks. kunnet se den japanske animationsfilm Brevet til Momo og tegnefilmen Den Lille Prins, der bygger på Antoine de Saint-Exupérys ikoniske børnebog. Film med dybde og noget på hjerte. Film som både børn og voksne kan blive klogere af.

I samme kategori finder vi Den lille pige og profeten. Den foregår på den fiktive ø Orphalese, som filmens Instruktør og manuskriptforfatter Roger Allers forestiller sig ligger i det græske øhav eller måske tæt på Nordafrikas kyst. Hvilket årstal, vi befinder os i, er også uvist. Det kan være for mange år siden eller i dag.

Pige og poeten kirkegård

Foto: Angel Films

Den lille pige og profeten bygger på er en fri fortolkning af den libanesiske filosof og forfatter Kahlil Gibrans bog fra 1923 af samme navn, som er solgt i 100 mio. eksemplarer og oversat til 40 sprog.

Den 7 årige pige Almitra bor alene sammen med sin mor Kamila i en lille landsby. Almitras far er død to år tidligere, og siden har den lille pige nægtet at tale. Hendes eneste venner er mågerne, som hun kan kommunikere med. Kamila arbejder som husholderske i militæret. Hun tager sig af poeten Mustafa, som bliver holdt i husarrest grundet regeringens frygt for, at hans kunst vil opildne folket til oprør. Almitra bliver gode venner med Mustafa, som forstår den lille ordløse pige. En dag får Mustafa at vide, at han bliver frigivet og kan rejse hjem til sin fødeby. Det viser sig, at regeringen ikke har rent mel i posen, og Almitra gør alt, hvad hun kan for at redde sin ven.

Pige og poeten mor og barn

Foto: Angel Films

Vi er ikke fanget i huse eller i vores kroppe. Ikke engang af mennesker. Vi er sjæle som flyver frie som vinden. Og alligevel bærer de fleste deres frihed som lænker, siger Mustafa til Almitra. Store ord sagt til en lille pige. Filmen tager eksistentielle emner op som liv, død, kærlighed og om det at være menneske. Den frarådes børn under 7 år. Ikke så meget pga. voldsomme scener, men mindre børn vil have svært ved at følge med i en film, der lægger så meget vægt på poesi og den dybere mening med tilværelsen.

Pige og poeten ved skrivebord

Foto: Angel Films

For voksne er filmen en sand fornøjelse. Man forlader biografen sjældent beriget. Filmen er bygget op over forskellige kapitler i bogen. Allers som også har stået bag Disneys Skønheden og Udyret, Alladin og Løvernes Konge siger: Min største udfordring var, at Gibrans bog ikke har en egentlig handling. Alle kapitlerne består udelukkende af poesi og filosofi.  Ved hjælp af et internationalt hold af tegnefilm eksperter, er det imidlertid lykkedes Allers både indholdsmæssigt og visuelt at få en flot og medrivende fortælling ud af forlægget.

Filmen er med dansk tale og her skiller specielt Lars Mikkelsen som Mustafa sig ud, med sin på en gang insisterende og rolige stemme. En stor fornøjelse at lytte til.

Pige og poeten de dansende

Foto: Angel Films

Visuelt starter filmen ud i bløde gule og brune nuancer. Senere bliver der fuld knald på hele farvepaletten.

Før filmen kører en lille 6 minutter forfilm Parrot Away for de små. Et farverigt og fantasifuldt eksempel på hvad eleverne på The Animation Workshop  i Viborg kan præstere.

Den Lille Pige og Profeten er poetisk, smuk og rørende. Kan varmt anbefales til større børn og voksne.

Instruktør: Roger Allers

Premiere: 23.juni 2016