Kulturkupeen

Møllehave Hellere forrykt end forgæves

∗ ∗ ∗ ∗ 

Anmeldelse af Eva Zierau.

Jeg har ikke noget imod, hvis folk siger, at han er skør. Det synes jeg også selv, jeg er. Men jeg har noget imod, hvis de siger, at han levede forgæves. Sagt af præsten, forfatteren og foredragsholderen Johannes Møllehave. At Møllehave skulle have levet forgæves, behøver han ikke at bekymre sig om. I Møllehave Hellere forrykt end forgæves, som er titlen på en ny film om ham, er der rigelige beviser for, at han med sin passion, livsklogskab og store viden, fra sit virke som præst, og fra forfattere som Kierkegaard, HC Andersen, Shakespeare, Kafka m.v., er et spændende og rigt facetteret menneske, der har sat sine spor i mange af os.

I filmens første scene ser vi Møllehave stå og tale med nogle unge kvinder på gaden. Han ser godt ud med sin sorte Kim Larsen alike læderkasket i mørkt tøj og med rødt halstørklæde. Man fornemmer tydeligt, at han er kendt, og at folk gerne vil tale med ham. På lydsporet hører vi en sang skrevet af ham selv, komponeret og sunget af Anne Linnet. Titel: Du er mild, lattermild og gavmild. God start.

I næste scene står han ved sin hustru Herdis’ gravsted og taler til hende. Fortæller hende om børnebørnene hun ikke nåede at se og alle de andre, hun kendte så godt. På filmens premieredag fyldte Møllehave 81 år, en ældre herre. Han virker lidt skrøbelig, men er stadig fuld af entusiasme og livskraft. Hukommelsen fejler ikke noget. Han citerer i et væk de store tænkere ikke mindst Kierkegaard. Det kan godt blive lidt tungt i længden. Det er synd, for på den måde, er der nogle af os, der bliver hægtet af. Han kommer ind på de store eksistentielle spørgsmål som livsangst, dvs. angsten for ikke at have levet livet, dødsangst, alderdom, kristendom, glæde, ja hele meningen med livet.

Møllehave er et dybt interessant menneske. Ingen tvivl om det, men der er noget bedaget utidssvarende også visuelt over dette portræt af ham. Har man set tidligere portrætter af ham, får ikke rigtigt noget nyt med hjem. Og det handler ikke om, at han er blevet en ældre herre.

Filmen er optaget på forskellige locations f.eks. på gaden, i et fotostudie, hvor han skal lave en reklame for brillefirmaet Thiele og i hans køkken, hvor han sidder med uglet morgenhår og øser ud af sin menneskekundskab.

Møllehave er associationernes mester. Den ene tanke griber den næste, og vi bliver ført rundt i hver afkrog af livets store spørgsmål.

Han har igennem hele sit liv været myreflittig og har haft en imponerende karriere, hvor han, som han selv siger i filmen, har formået at møde de rigtige mennesker, der kunne give ham medspil og modspil. Han er en mand med et stort hjerte, som stadig i alder af 81 kan tryllebinde sit publikum.

Filmen er en hyldest til ham. Det har han i den grad også fortjent. Vi er mange, der føler os beriget af hans livsværk. Et mere tidssvarende portræt havde været at foretrække, så det også kunne nå ud til et nyt publikum. Filmen får herfra fire små stjerner.

Instruktør: Peter Klitgaard

Fotos:Camera Film

Premiere: 4. januar 2018