Kulturkupeen

Downton Abbey

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Efter at have fulgt med i seks sæsoner af den engelske historiske tv-serie Downton Abbey(2012- 2015) om livet i det engelske aristokrati fra 1912 til 1926, har jeg som mange andre fans af serien glædet mig til at gense alle de elskede figurer nu på det store lærred i filmen Downton Abbey.

Jeg blev positivt overrasket over filmudgaven, Den levede helt op til tv-serien.

.

Foto: United International Pictures

Vi kommer godt fra start. I første scene befinder vi os i 1927 på Buckingham Palace i London, hvor vi ser kong Georg V. underskrive et brev. Derfra følger vi brevet med tog og bil til postkontoret i byen i nærheden af Downton Abbey. Herfra bliver det med bud sendt ud til slottet og afleveret på en sølvbakke til Lord Grantham(Hugh Bonneville), ejeren af Downton Abbey. I brevet står der, at Kong Georg V. og Dronning Mary om tre uger vil aflægge Downton Abbey et besøg på vej til slottet Harewood House, hvor deres datter bor. De kongelige vil komme til frokost og middag hos Lord Grantham og hans hustru Cora(Elizabeth McGovern) og overnatte en enkelt nat. Tjenestefolkene på Downton Abbey er begejstrede for at få lov til at servicere Hans Majestæt og Dronningen, lige ind til de ankommer medbringende en hær af af deres egne tjenestefolk herunder en fransk kok, en butler og et væld af tjenere. Hele staben på Downton Abbey bliver bogstaveligt talt sat fra bestillingen. To af dem Mr. Bates og Anna lader sig imidlertid ikke kue, og kommer med et forslag, der kommer til at vende op og ned på det kongelige besøg.

Foto: United International Pictures                                                                                              Først og fremmest er Downton Abbey en meget flot film. Der er i højere grad end i tv-serien kælet for det visuelle udtryk. Smukke panoreringer over selve slottet og landskabet omkring, samtidig med, at vi på lydsiden for fuld udblæsning hører det store strygeorkester. Dertil kommer en imponerende militærparade til ære for kongen i en nærliggende by. Det er storladent, det virker og man kan ikke undgå at blive grebet af stemningen.

Filmen har flere plots. Vigtigst er selvsagt det royale besøg, men også historien om en tid i forandring, hvor det ikke som tidligere er så let at have de mange tjenestefolk på lønningslisten, der skal til, for at drive og vedligeholde et  slot som Downton Abbey. Lady Mary(Michelle Dockery), der engang skal overtage slottet, efter sin far, tvivler på, om det vil være muligt for familien at beholde det, eller om hun til sin tid må sælge det. En evig aktuel problematik i familiedynastier. Så er der historien om Violet(Maggie Smith) Lord Granthams mor, som er i besiddelse af  vid  og en skarp tunge, og som aldrig er bleg for at kaste sig ud i intriger og sige sin mening lige ud. Hvor længe holder hun? For slet ikke at tale om Lord Granthams svigersøn Tom den irske republikaner, som er stærkt imod de kongelige og adelens privilegier.

Foto: United International Pictures

Filmen er specielt rettet mod de millioner fans af tv-serien, der kender alle karaktererne. For dem, der ikke har set et eneste afsnit af tv-serien, vil det være noget vanskeligere at følge med.

Manuskriptforfatter Julian Fellowes til såvel tv-serien som filmen siger meget rammende om seriens fascinationskraft: Det fascinerende er det besynderlige univers. Disse rige familier lever side om side med deres tjenestefolk, som overordnet lever et helt andet liv, men efter et lige så klart hierarki som deres herskab. I den verden er butleren konge og husholdersken dronning. Og tjenestefolkene har deres egen håb og drømme.

Foto: United International Pictures

Downton Abbey er ikke fornyende og overraskende. Som fans får vi det, vi forventer herunder et nostalgisk blik på fortiden, et bredt person galleri både aldersmæssigt og socialt, som vi kan identificere os med og ikke mindst en medrivende historie.

Er man fan af tv-serien, så er denne flotte og velspillede film et must.

Instruktør: Michael Engler
Trailer: United International Pictures

Premiere: 26. september 2019

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.