Kulturkupeen

Familien Jul-i nissernes land

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

I november 2014 havde Familien Jul har en nisse i skjul,  premiere på det hvide lærred. Familien består af far, folkeskolelærer Niels Jul(Paw Henriksen), mor, politibetjent Agnete(Marie Askehave) og tre opvakte unger Hugo(Pelle Krusbæk), Alfred(Alfred Larsen)og Vega(Liv Brandorf) og så nissen Pixy. Der var masser af løjer og julestemning, og nu kommer toeren Familien Jul- i nissernes land

familien-jul-hele-familien

Foto: Frame Grabs

Det er 1. december og nissen Pixy  dukker uventet op hos familien Jul for at hente sin nissehue, som han glemte hos dem sidste år. Med sig har han sin magiske nissekugle. Ved et uheld knuser Hugo nissekuglen, hvilket medfører, at Pixy mister sin nisse-magi og begynder at ældes hurtig. Hugo er den eneste, der kan samle kuglen, og da det kun kan ske i Nisseland, flyver de tre søskende og Pixy i kane trukket af julemandens rensdyr til Nisseland. Her må de kæmpe mod den onde nisse Evold og hans nissebande, der hader jul og mennesker, og som forsøger at forhindre Hugo i sit ærende, alt imens Pixy ældes med stor hast.

familien-jul-nisse-og-rensdyr

Foto: Chr.Geisnæs

Filmen er visuelt flot med mange billeder af de mest pragtfulde nordsvenske snelandskaber. Man får lyst til at tage på hytteferie. Kombinationen af virkelige og digitaliserede billeder virker godt.  På trods af, at der sker meget i filmen, er tempoet i forhold til mange andre børnefilm, ikke mindst tegnefilm, roligt. Med tre børn i forskellige aldre samt nissen Pixie rammer filmen et bredt børnepublikum.

familien-jul-pixy-i-skoven

Foto: Frame Grabs

Har man set den første Familien Jul film, kan man tydelig se, at børnene er blevet ældre, siden vi sidst så dem i biografen for to år siden. De tre børneskuespillere er i dag mellem 10 og 15 år, og de skal ikke blive ret meget ældre, før de er for gamle til Familien Jul universet. Spørgsmålet er, om der om et par år kommer en tredje film med nye skuespillere.

familien-jul-gaagade-rensdyr

Foto: Chr.Geisnæs

Selve historien kunne godt have været lidt skarpere, men overordnet virker den godt. Familien Jul i nissernes land skal som sin forgænger nok også blive en publikum succes. Filmen er instrueret af Carsten Rudolf, der også har skrevet manuskriptet til filmen. Han har bl.a. en lang karriere som ideudvikler og forfatter af  tv-serier som  DR´s Nicolai og Julie, TV2`s Anna Pihl og TV3´s 2900 Happiness.

Sød julefilm for hele familien.

Instruktør: Carsten Rudolf

Trailer:Luma Film
 

Premiere: 3. november 2016