Kulturkupeen

Grand Teatret kåret som en af verdens 50 smukkeste biografer.

Notits af Eva Zierau.

Det britiske TIME OUT (et globalt magasin om kunst, kultur, attraktioner m.v. i diverse storbyer) har lavet en top 50 liste over verdens smukkeste biografer, og Grand Teatret i Mikkel Bryggersgade i København er som eneste biograf i Norden med på listen.

Foto: Grand Teatret

Direktør for Grand Teatret Kim Foss siger i den anledning:

Listen toppes af Tuschinski i Amsterdam og flagskibet Le Grand Rex i Paris, der som mange andre af de udvalgte biografer, inklusive Grand Teatret, er tegnet og opført efter inspiration fra art nouveau.

Grand Teatret er tegnet af arkitekt Anton Rosen (1858-1928) og blev opført i 1907 til 1910. Den markante rødstensbygning rummer også Palace Hotel på Rådhuspladsen. Biografens store sal blev oprindeligt bygget som koncertsal, men blev konverteret til biografsal. Åbningen fandt sted Anden Juledag 1913, og, som Time Out også bider mærke i, hed etablissementets første direktør Walter Christmas!

Det er ikke første gang, at Grand Teatret modtager international hæder. Biografen er tidligere kåret som Europas bedste programlagte af sammenslutningen Europa Cinemas.

Trods nedlukning leverer Grand Teatret stadig kvalitetsfilm til publikum (landet over, endda) via Grand Hjemmebio, hvor man kan vælge mellem mere end 400 film: https://www.grandhjemmebio.dk/

Foto: Grand Teatret

Grands repertoire har siden etableringen været smalt med vægt på kvalitet. Der vises fortrinsvis europæiske film ofte franske, men også film fra fjernere himmelstrøg som f.eks. Sydkorea og Japan. I det hele taget har biografen et meget afvekslende og spændende program.

www.grandhjemmebio.dk er iflg. Kim Foss den eneste danske platform, der har specialiseret sig i de mere kunstneriske film. Coronatiden har selvsagt øget interessen for at streame disse film. Omsætningen i januar 2021 er godt og vel tidoblet siden august 2020.

Grand består af seks biografsale. Den største og efter min mening smukkeste sal har 326 pladser. Når man sidder i de røde stole i den store sal, føler man sig helt hensat til en svunden tid. Måske derfor den flotte udvælgelse

Et stort tillykke til Grand Teatret som efter kåringen nu kan kalde sig en af verdens 50 smukkeste biografer. Godt gået.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.