∗ ∗ ∗ ∗ ∗
Anmeldelse af Ulla Strømberg.
Krig & Kærlighed af det nye Svendborg Balletteater.
Svendborg er en initiativrig by og har nu fået et klassisk balletkompagni, der skal danse i det charmerende Svendborg Teater, bygget i 1897, og på turné.
Bag initiativet, som har været flere år under vejs, står balletchef Per Lundsgaard, tidl. Pantomime Teatret, og direktøren for borgerforeningen Svendborg Teater, Claus Bjerregaard.
Nu i marts 2025 bliver den egentlige start for kompagniet, hvor dansere bl.a. kommer fra Pantomime Teatret i København og fra udenlandske kompagnier.

Første program er varieret og interessant med overskriften ”Kærlighed og Krig” og viser spændvidden, og for damernes vedkommende hele tiden med tåspidssko på.

Med Dinna Bjørn som instruktør og tilrettelægger er første del på en halv time med festlige danseuddrag fra Bournonville-balletten ”Et Folkesagn”. Scenen i Svendborg Teater er ikke stor, men det lykkes de otte dansere at folde sig ud med både danseglæde og for mændenes vedkommende smukke strakte ben. Muntert og humørfyldt i fine klassiske kostumer og smældende tamburiner i hånden.

Anden del er anderledes ny og måske mere vedkommende: War letters af Christopher Marney. De samme otte dansere indgår i skiftende konstellationer i balletten, som er fra 2013 og ikke tidligere danset i Danmark.

Den er smuk med passende musik af Dmitrij Sjostakovitj og i de passager, hvor danserne skal slå sig løs, bliver det til toner af Glenn Miller. Sammensætningen fungerer overraskende godt.

De fire kvinder er de tilbageblevne hustruer eller elskede, mens mændene i forskellige militæruniformer må drage i krig. Som kostumerne og musikken til dels signalerer er tiden Anden Verdenskrig.
Flere forskellige scener afløser hinanden. Samvær, afsked, fremmede, kortvarige møder, afventning og til allersidst gensynsglæde over hele linjen. Genforening i familierne. Heldigvis for alle er der ingen triste krigsenker.

Denne ballet er også til tåspidsdans, mens muntre 1940-kjoler dominerer hos damerne overfor mændenes uniformer og flotte spring.
Den lille teaterscene passer overraskende godt til ”War letters”, som gerne må danses andre steder – en fin og aktuel historie, hvor koreografen selv har været i Svendborg og sat balletten op.
Hvilket flot projekt i Svendborg! I første omgang har kommunen givet løfte om støtte i tre år, mens velvillige fonde har sikret at forsøget kan gennemføres.
Svendborg Balletteater er et spændende og måske dristigt initiativ i en by, som udover de mange værtshuse gerne vil være kendt for at støtte kulturen – og det sker bl.a. i havneområdet på Frederiksø, hvor jeg tidligere har oplevet sommeropera og det permanente DANMARKS KOSTUMARIUM, der viser kostumer og skiftende udstillinger.

Derudover er der Baggaard Teatret som har været i byen i mange årtier, en sommerrevy og den gamle teater med mange skiftende underholdningstilbud. Sydfyn har i øvrigt også meget andet at byde på.
Der danses med Svendborg Balletteater kun til og med d.9.3. i Svendborg. ( I alt tre forestillinger). Fremover er det hensigten at turnere i hele landet.
Kærlighed & Krig. Uddrag fra Et Folkesagn, iscenesat af Bournonville-eksperten Dinna Bjørn. Og War Letters, af den engelske koreograf Christopher Marney.
Ps. Jeg var inviteret til Svendborg af Balletteatret med transport.