Kulturkupeen

Min nye veninde

∗∗∗∗∗

Fascinerende fransk film om åbenhed og tolerance.

Den 48 årige franske instruktør Francois Ozon imponerer gang på gang med sine skæve og provokerende film. Han har kastet sig ud i mange forskellige genrer. F.eks. 8 kvinder- og et mord(2002) en kombineret mordgåde og musical, Potiche (2010) en elegant screwball komedie om kønsroller og klassekamp og Ung og Smuk (2013) om en 17 årig piges dobbeltliv som skoleelev og prostitueret.

Min Nye Veninde starter foruroligende. Vi ser en mand sminke en ung smuk kvinde klædt i brudekjole. Læbestift, pudder, øjenskygge og mascara. Alt lægges på med sirlighed og akuratesse. Der er et eller andet besynderligt ved kvindens ansigt, hvilket vi får afsløret i næste scene.

I filmen følger vi den smukke Claire(Anais Demoustier), hvis hjerteveninde fra den tidlige barndom Laura(Isild Le Besco), dør kort tid efter, at hun har født en pige, Lucie. David(Romain Duris), Laures enkemand, sidder sønderknust tilbage med sin datter, og Claire, der selv er i dyb sorg over tabet af Laura, forsøger at hjælpe ham.

 

En dag da Claire på en af sine løbeture kommer forbi Davids hjem, ringer hun på døren. Da ingen lukker op, og hun kan høre barnegråd inden fra huset, tager hun i dørhåndtaget. Døren er ulåst. Hun går indenfor og ser en lyshåret kvinde bagfra sidde i køkkenet og give Lucie flaske. Da kvinden vender sig om, viser det sig at være David i paryk og dametøj.

Davids transseksuelle tilbøjeligheder bliver begges hemmelighed. Hun er på en gang tiltrukket af hans mod til at leve sine lyster ud, samtidig med, at hun finder ham frastødende. De begynder at se hinanden oftere. Når David klæder sig som kvinde kalder Claire ham Virginia. Hun forsøger overfor sin mand Gilles( Raphael Personnaz) at skjule sit forhold til David, men vikler sig snart ind i et spind af løgne, som det det er svært at komme ud af.

Ved en udstrakt brug af flashback får vi rullet historien op om forholdet mellem Laura og Claire som børn og unge. En intens kærlighed der manifesterede sig platonisk, men også med seksuelle undertoner.

Min Nye Veninde er overordnet en psykologisk thriller, der balancerer mellem drøm og virkelighed. Der er en foruroligende, uhyggelig undertone i filmen, som slås an allerede i første scene. Den leder tankerne hen til både Hitchcock’s gysere, og på nogle af den spanske instruktør Pedro Almodóva’s film, der netop har kredset om forbudte følelser og transseksualitet. Filmen bevæger sig imidlertid også indenfor andre genrer. Både melodramaet og komedien ligger latent under det psykologiske lag.

Grundlæggende er Min Nye Veninde en film om, hvordan vi håndterer sorg. I dette tilfælde skaber de sørgende en ny identitet i skikkelse af Davids alter ego Virginia, som hjælper dem begge med at håndtere deres fælles tab.

Jo mere feminin David bliver jo mere maskulin bliver Claire. Når de går på indkøb sammen, er han i kvindetøj og hun i sort jakkesæt. Ozon siger i et interview: It’s a film about the loss of reference points, like ‘What is masculine, feminine?’ I wanted to give the feeling of anything being possible.

Anais Demoustier er Frankrigs nye shooting star. Hun ligner Julianne Moore med sine fregner og sit røde hår og er også lidt samme type, bare i en yngre udgave. I rollen som den sørgende og søgende Claire er hun perfekt. Bag hendes følsomme overflade ligger en latent råstyrke.

 

Romain Duris som David er allerede en af tidens store franske stjerner. Han er lidt af kamæleon og gør det godt både som David og Virginia..

Min nye veninde er en film med mange lag og meget mellem linjerne. Den er flertydig og giver rum for mange tolkninger. Ozon´s budskab med filmen synes at være en hyldest til åbenhed og tolerance.  Han fortæller historien med vid, bid og kant, samtidig med, at man fornemmer hans kærlighed til sine karakterer.

Gå ind og se den og bliv overrasket.
Trailer: Camera Film

Instruktør: Francois Ozon

Premiere: 4. juni 2015