Kulturkupeen

Ny bog: På alle tangenter. Selvbiografi af Mogens Dalsgaard.

 

Kommenteret af Ulla Strømberg.

“På alle tangenter”. Selvbiografi af Mogens Dalsgaard.

Vi lever i en tid, hvor alle sætter sig selv i centrum og gerne i det bedste lys.

Koncertpianisten Mogens Dalsgaards selvbiografi lægger sig i denne moderne slipstrøm.

Bogen ”På alle tangenter” er præget af et lyst sind, der med flid har fået meget ud af de muligheder som livet har givet.

Mogens Dalsgaard er nordjyde. Det var ikke indlysende, at lærersønnen skulle gå musikvejen.  Men det lykkedes at komme på Det nordjyske Musikkonservatorium i Aalborg og siden hen, da udfordringerne ikke var store nok i Jylland, at rykke til hovedstaden og møde fagets store mænd.

Tiden var tilsyneladende ganske lykkelig dengang i 1960erne, og da diplomeksamenen var erhvervet, syntes vejen banet for en karriere som koncertpianist.

Mogens Dalsgaard fortæller munter og detaljeret om mange hændelser i de første år, og ikke mindst i 1980erne, hvor han gør bekendtskab med rige danskere, som gerne vil høre musik til deres aftenselskaber. Her er det lidt svært at afgøre, hvorvidt Mogens Dalsgaard lader sig blænde af de store huse, de mange middage, når han kommer rullende i sine egne smarte biler med sin chic’e kone.  Men lykken varer ikke ved hos flere af de fine venner.

Mogens Dalsgaards klaverturneer har også ført ham udenlands, overalt, tilsyneladende – også til steder hvor der ikke nødvendigvis var eller er danske kolonier.

Nogle få steder bliver tonen i bogen mere melankolsk, bl.a. ved en dansk overlæge, som var meget musikinteresseret – ellers får de fleste navngivne personer kun flinke ord med på vejen.

Bogen har flere anekdoter, men jeg mangler at forstå, hvordan man overhovedet tilrettelægger en kunstnerkarriere, hvordan man får kontakter med udlandet, og hvordan de mange koncertturneer i Danmark overhovedet er blevet til.   Jeg savner også at vide i hvilket år eller årti de forskellige hændelser sker. Men omvendt er hele bogen præget af en ukuelighed, som er meget sympatisk.

Bogen skyder måske lidt lavt, når Mogens Dalsgaard undlader at beskrive den musik, han spiller. Hvordan er det med Chopin, Grieg og alle de andre komponister, som har skabt de vidunderligste klaverpartiturer?

Derimod hører vi om store Steinway-flygler og de nyere Fazioli-flygler fra Italien.  Også avancerede biler kan Mogens Dalsgaard lide.

I et par sidebemærkninger fortælles om forskellige færdigheder. Mogens Dalsgaard kan snedkerere møbler, og så kan han fotografere og har arbejdet professionelt i flere perioder. Derfor kan bogens billedside undre. Det havde været naturligt, at vise egne værker som en del af selvbiografien.

”På alle tangenter” slutter med at skrive, at der for pianister ikke er noget, der hedder forhenværende. Dermed er bogen fra start til slut hyggelig læsning, hvor det positive livssyn er smittende.

Bogen er udgivet på eget forlag:
Se nærmere på : www.pianist.dk

Bogen er på 276 sider med mange illustrationer. Den medfølgende CD, der har en spilletid på 75 minutter, indeholder meget af den musik der omtales i bogen.

Pris: Kroner 350,- incl. forsendelse.