Kulturkupeen

Pjuske flyver fra reden

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Fugleungen Pjuske bor om sommeren sammen med sin forældre og søskende på Island. Vinteren tilbringer de og andre trækfugle under varmere himmelstrøg. Ligeså gudesmukt der er på Island, ligeså barskt er der for de små hjejler. Store rovfugle, en styg ræv og en snu kat er en konstant trussel mod de små fugles liv.

Foto: Angel Films

En dag bliver Pjuskes bror og far ædt af den onde ørn Dyster. Da Pjuske også forsvinder, tror hans mor, at han er blevet det næste offer for rovfuglen. Det er efterår og trækfuglene skal drage mod syd. Pjuske, der er faret vild, bliver efterladt helt mutters alene tilbage. Han beslutter sig for at krydse landet og lede efter Paradisdalen, som han har hørt sine forældre tale om. På vejen lurer mange farer, men også muligheder for at stifte nye bekendtskaber, der måske kan føre ham sammen med hans familie igen.

Foto: Angel Films

Pjuske flyver fra reden er en anderledes animationsfilm. Man fornemmer en dyster nordisk tone. Filmen viser råt for usødet naturens barske orden. Den stærkeste overlever, og så er den ikke længere. Filmen anbefales til børn over 7 år. Personlig er jeg i tvivl om aldersgrænsen ikke burde have været højere. Filmen er visse steder ret uhyggelig. Vores lille helt Pjuske, går så meget grumt igennem, før han kan skimte lyset forude.

Pjuske flyver fra reden er visuelt en fornøjelse. Hele farvepaletten er taget i brug, og selve animationen er rigtig flot. Islands smukke golde natur kommer til sin ret. Har man besøgt Island, får man lyst til at tage derop igen, og har man ikke, ønsker man så meget desto mere at se landet med de varme kilder.  På lydsiden hører vi ud over dyrenes danske tale det store symfoniorkester for fuld udblæsning, hvilket understøtter den dramatiske historie.

Foto: Angel Films

En film om trækfugle, deres fjender og nomadeliv, herunder også deres imponerende formationsflyvning er et interessant emne. Vi kommer et spadestik dybere end den traditionelle rene underholdning, som er kendetegnet ved mange tegnefilm.

Filmen kunne godt have været strammere fortalt, den kører visse steder lidt i tomgang. Det er en meget lang tur op ad bakke for vores lille helt Pjuske. Mere humor havde heller ikke været at foragte.

Filmen får herfra fire små stjerner.

Instruktør: Árni Ólafur Ágeirsson
Trailer og forsidefoto: Angel Films

Premiere: 28. februar 2019