Kulturkupeen

POMS -Dans for Livet

∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

De kommer efterhånden i en lind strøm. Film om den tredje alder. Om de gråhårede, furede og livskloge. Inden for det sidste års tid, har vi bl.a. kunnet se, Claire Darling med 76 årige Catherine Deneuve, Edie med den 86 årige Sheila Hancock og Den sidste Gentleman med 82 årige Robert Redford og Book Club med Jane Fonda på 81 år og Diane Keaton og Candice Bergen begge på 73 år.

Foto: United International Pictures

Fælles for disse film er, at de grundlæggende handler om Carpe Diem, at leve livet her og nu og ikke lade sig begrænse af andres og egne fordomme om at blive gammel. POMS-Dans for livet er sidste skud på stammen. En film om at blæse på, hvad andre tænker og kaste sig ud i det umulige.

Martha(Diane Keaton) er uhelbredelig syg, bor i New York, har været lærer det meste sit liv, er nu gået på pension. Hun beslutter sig for, at tilbringe den sidste tid i et pensionist paradis i solrige Georgia. Hun sælger alle sine ejendele på nær, hvad der kan ligge i en kuffert og en papkasse, forlader den lejlighed, hun har boet i det meste af sit liv, tager bilen og kører sydpå til ferieparadiset Sun Springs, et luksus oldekolle med etplanshuse, golfbaner, swimmingpools og alle tænkelige bekvemmeligheder.

POMS_1261.RAF

Som helt ung drømte Martha om at blive cheerleader. Hendes nye nabo, den muntre og farverige Sheryl (Jacki Weaver), overtaler den modstræbende og sarkastiske Martha til at forsøge at få et cheerleading hold stablet på benene med kvinder på Sun Springs. Trods modstand fra den selvbestaltede præsident for stedet Vicki(Celia Weston), kunstige knæ og hofter, stive lemmer, ømme led og manglende øvelokale, lykkes det at få holdet op at stå, og en dag stiller de aldrende cheerleaders op til den årlige cheerleading- konkurrence i klassen + 18 år.

 

Foto: United International Pictures

Ideen er sjov, men filmen fungerer ikke rigtig. I hvert tilfælde ikke, når man ser den med danske øjne. Den prisbelønnede dokumentarist Zara Hayes, der står bag filmen, blev inspireret af nogle billeder af nogle kvinder, der i det virkelige liv havde taget cheerleading op i en høj alder.  Men som filmen skrider frem,  bliver det hele lidt for meget, for overdrevet og for forudsigeligt, selv om der indimellem er sjove one liners.

Man tænker, hvorfor vil Martha flytte fra New York, hvor hun har levet i det meste af sit liv og har sit netværk til et seniorresidens som Sun Place, hvor hun ikke kender et øje. Det virker noget urealistisk. Hvorfor er den selvbestaltede præsident for stedet, så indædt imod cheerleading projektet? Det giver ingen mening. Diane Keaton er glimrende som den aldrende og syge Martha, men hun får ikke rigtig mulighed for at folde sig ud i rollen. Der er ligesom ikke kød nok på den.

Det er positivt, at det ikke kun er de unge og smukke, vi ser på det store lærred. Et rynket, furet og livsklogt ansigt, kan som bekendt gemme på en nok så spændende historie. Men POMS-Dans for livet fungerer på trods af gode skuespillerkræfter ikke efter hensigten. Det bliver til tre små stjerner herfra.

Instruktør: Zara Hayes
Trailer: United International Pictures

Premiere: 8. august 2019

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.