Kulturkupeen

Raya og den sidste drage

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Flot og medrivende Disney film.

Disney’s nye fantasy film Raya og den sidste drage, der i disse dage skulle have haft premiere i biograferne, har pga..pandemien nu i stedet premiere på streamingtjenesten Disney+.

Filmen foregår i en fjern fortid, hvor mennesker og drager levede i harmoni sammen i verdensriget Kumandra.

Jeg ved godt, hvad I tænker, siger vores asiatiske heltinde Raya (stemme:Josephine S. Ellefsen) til os i filmens første scene. En ensom rytter, i et land der ligger goldt hen. Hvordan blev det så ødelagt? Det finder vi snart ud af.

Foto:Disney

Raya gelejder os i voiceover gennem filmen, hvor vi møder alverdens fortidsdyr f.eks. drager og Rayas elskede tykke bæltedyr, som kan rulle sig sammen til en kugle, der med stor hast med Raya i sadlen, kan fragte hende rundt i det golde land.

Kumandra bestod oprindeligt af fem riger, der hver havde navn efter en del af dragernes krop: Hale, Klo, Ryg, Tand og Hjerte. Landet var rigt og indbyggere og drager levede fredfyldt side om side. På et tidspunkt fik riget besøg af den onde ånd Druun, der forbandede hele riget og udryddede samtlige drager på nær en i dens jagt på en juvel med magiske kræfter. Og ikke nok med det skabte ånden en skånselsløs ild, så alt blev til aske og mennesker til stenstøtter, herunder også Rayas elskede far Høvdingen Benja (stemme:Thomas Chaanhing), der var Kumandras konge.

Foto: Disney

Med god grund synes Raya, at det  nu er på tide at gøre noget ved rigets tilstand. Hun allierer sig med Kumandras sidste drage Sisu(stemme: Lise Baastrup) en ung, charmerende og lynhurtig drage, der efter forgodtbefindende som en kamæleon kan ændre form og udseende, herunder til en sølvhåret ung pige. Sammen begiver de ud på en rejse for at bekæmpe ondskaben og få deres land og den magiske juvel tilbage. Men der lurer lige en ekstra forhindring for de to eventyrer. Namaari(stemme:Monica Isa Andersen) prinsessen af Tandriget kunne også tænke sig at få fat i den eftertragtede juvel.

Der er mange sjove karakterer i filmen. Ikke mindst den nævnte blå drage Sisu, men også en tyvagtig, hårdtslående snu baby, der fik mig til at tænke på filmen Boss Baby.

Tempoet er som forventeligt hurtigt med mange plots og underplots. Nok lige i overkanten til mindre børn. Men overordnet fungerer historien godt og ikke mindst er Sisu, en sand mester i forvandling, skøre påfund og uforudsigelighed.

Et af filmens overordnede temaer er, at man for at kunne udrette noget stort i verden, er nødt til at kunne stole på hinanden. Derudover kommer vi tæt på sorgen. Flere af karaktererne har mistet deres kære pga. de plager, som den onde Druun har påført landet. Det er ikke tit at animationsfilm går ind i sorgbearbejdelse. Det virker godt uden af været tyngende.

Foto: Disney

Filmens visuelle udtryk er som forventet fejende flot. Stilistisk og teknisk er filmen imponerende med et væld af visuelt spektakulære scener i stærke klare farver.

På lydsiden hører vi det store stemningsskabende forkromede symfoniorkester for fuld udblæsning.

Filmen varer 117 minutter. Det er lige i overkanten til, at mindre børn kan holde koncentrationen. Fordelen ved streaming er imidlertid, at man kan tage en lille pause i løbet af filmen, hvis der skulle være behov for det.

En film som Raya og den sidste drage burde klart ses i biografen. Når det nu ikke kan lade sig gøre i øjeblikket, er det da også ganske rart at kunne tænde for husalteret, invitere familien til en hyggestund i sofaen, glemme alt om Corona og bare lade sig underholde med Raya og den sidste drage.

Instruktører: Don Hall Carlos og López Estrada




Trailer: Disney Danmark

Forsidefoto: Disney

Censur: Anbefales ikke til børn under 7 år

Premiere : Disney+ Premium: 5. marts 2021. Pris: 179 kr.

Frigives til alle abonnenter: 4. juni 2021:

Kan ses på Disney+ i en engelsk og dansk sproget version.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *