Kulturkupeen

Room 606 af Michael Sheridan. Revideret bogudgave om Arne Jacobsen på engelsk.

 

Kommenteret af Ulla Strømberg.

Ny, udvidet version af  ”Room 606” – en bog om Arne Jacobsens bygningsværk: SAS hotellet – 1960 – på engelsk.

Det er nok de færreste københavnere eller danskere, som i dag kommer forbi og indlogerer sig på det gamle SAS hotel lige over for Hovedbanegården.  For designelskere har hotellet tidligere været en guldgrube af detaljer og finesser. Ikke meget er tilbage af Arne Jacobsens gennemtænkte værk, kun ROOM 606.   Og for alle designinteresserede er Michael Sheridans bog med samme titel: Room 606,  derfor ikke til at komme udenom.

Den amerikanske arkitekt og skribent, Michael Sheridan, er en kender af dansk arkitektur og har med sine internationale øjne skrevet flere bøger om danske og skandinaviske fænomener, bl.a. Mesterværker” om det danske enfamiliehus”, også udgivet hos Strandberg Publishing – senest genoptrykt i 2021. Det er jo godt, at dansk arkitektur og design formidles ude i verden.

Egentlig er ”Room 606” en gammel bogudgivelse fra 2003, som er udsolgt fra det engelske forlag. Bogen kommer nu i udvidet format og anderledes layout på det aktive danske forlag Strandberg Publishing.

Hvor den oprindelige bog fra 2003 ikke havde så mange danske kilder at læne sig op ad, men dog Arne Jacobsen-bibelen, af Carsten Thau og Kjeld Vindum fra 1998: ”Jacobsen”, er der i de seneste to årtier, efter 100 året for Arne Jacobsens fødsel i 2002, kommet en række danske bogudgivelser samt en stor udstilling på Trapholt, som også udsendte et ganske imponerende og smukt bogkatalog.  Det synes dog ikke at afficere den amerikanske forfatter, der snarere med sin nye bog vil gøre sit eget testamente og mellemværende med Arne Jacobsen op – og derfor har udvidet teksten med supplerende betragtninger  og udblik samt et nyere fotomateriale.

Room 606. Illustration fra bogen med de oprindelige senge og tekstiler.

Hvor den oprindelige bog var meget koncentreret om at fortælle historien om SAS-hotellet som et stort og beundringsværdigt Gesamtkunstwerk med arkitektur, møbeldesign, lys og tekstiler – er den nye version blevet pustet op med endnu flere tilbageblik.

Billedmaterialet er for hovedpartens vedkommende det gamle autentiske fra 1960, men ofte uden tidsangivelse, og nu suppleret med mange af de billeder, som også kendes fra nyere bogudgivelser – dog uden referencer.

Det er altid godt med bøger på engelsk om danske fænomener. Vi bliver kendte derude i den store verden og vores kunstneriske koryfæer får velfortjent og fornyet anerkendelse. Men den samfundsmæssige kontekst, som alt skabes i, uanset om det er arkitektur, design eller andet kunsthåndværk, født af tiden, kan nemt blive afstumpet beskrevet.

Room 606. Illustration fra bogen – udkast til møbler.

SAS-hotellet stod færdigt i 1960 og affødte diskussion og beundring.  En ny tid, en smuk og forventningsfuld tid lå forud. Kun 15 år efter afslutningen af Anden Verdenskrig, hvor bl.a. Arne Jacobsens professionelle liv på grund af hans nødvendige flugt til Sverige, var blevet sat på stand by, og fra hvilket punkt han med ekstrem ihærdighed havde arbejdet sig op igen.

SAS-hotellet var i dansk sammenhæng nyt og internationalt.  Og hotellet og hele bygningskomplekset skulle være for moderne, kosmopolitiske mennesker, der kom flyvende med SAS fra udlandet og gerne ville mærke suset fra fremtiden i den trods alt mindre hovedstad.

Room 606. Illustration fra bogen med dørhåndtag og farvekombination.

I dag er meget forandret på hotellet.  Kun Room 606, eller værelse 606, står i sin oprindelige blågrønne farve som er essensen af Jacobsens kærlighed til naturen indsat i arkitekturen. Og gad vide, om der stadig spises morgenmad med Jacobsens smalle bestik?

Tiderne skifter, men godt design kan leve meget længe, og det er også det, som bogen vil vise.

Disponeringen af stoffet er ikke indlysende, men følger den oprindelige. Det føles lidt bagvendt indimellem at der tages udgangspunkt i SAS-hotellet for så at vikle historien op baglæns med inspirationskilder og lignende værker og detaljer. Først beskrives SAS-hotellets materiale, siden går forfatteren tilbage og breder perspektivet ud til andre af Jacobsens værker.

Billedmaterialet er et kapitel for sig. Siden den første udgave af bogen, er der sket en ganske skrap stramning og kontrol vedrørende fotomateriale i bøger. Årstal på fotos, navn på fotografen og andre henvisninger er svære at hitte her, og i det hele taget er noteapparatet samt litteraturlisten for at sige det mildt ikke så brugervenligt. Det er som om, forfatteren ikke vil have, at læseren selv skal gå videre. Men det er faktisk vigtigt, da Sheridan indimellem bruger gamle kilder, som nyere forfattere siden har revideret.

Men alt andet lige. Arne Jacobsens livsværk er altid en messe værd.  SAS-hotellet er i dansk sammenhæng unikt, og den lange række af designprodukter som er kommet fra Jacobsen og hans tegnestue fortjener et forsat langt og lykkeligt liv. Og det siger jeg af fuld overbevisning efter i snart 52 år hver dag og med samme glæde at have spist af Jacobsens smalle bestik.  Og i nabolaget, hvor jeg bor, ligger to Jacobsen-villaer, fra før og efter Anden Verdenskrig.

Jacobsen fortjener det hele, men de færreste af os kommer nok til at sove i ”room 606”.

Udkommet januar 2023.

www.strandbergpublishing.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *