Kulturkupeen

Sceneløst teater – Mungo Park og Radio LOUD i kompagniskab.

Anbefaling af Ulla Strømberg.

Sceneløst teater. Mungo Park og Radio LOUD i kompagniskab.

Ja, hvorfor ikke? Når DR ikke kan finde ud af det – er der heldigvis andre, som kommer på banen.

KING. Radio Loud og Mungo PArk. 2021. Foto: Mikkel Russel, LOUD.

Radio LOUD og Teatret Mungo Park er gået i samarbejde og har netop haft premiere på det, de selv kalder for eksperimenterende lydfiktion: ”Sceneløs – teater til dine ører”.

I disse corona-tider er det jo ikke så dumt, især ikke, hvis man allerede har set uendelig mange gamle serier i DR TV eller Netflix og i øvrigt er træt af skærmens Tordenskjolds soldater, der ser på huse, åbner køleskabe, sniksnakker eller allersenest går på museer.

Derfor hilses dette initiativ velkomment og er også en kærkommen mulighed for at stifte bekendtskab med Radio LOUD, hvis nogen husker al hurlumhejet.

Bag initiativet, udover LOUD som gerne vil sende kvalitetspræget fiktionsradio, står det altid aktive Mungo Park og selvfølgelig lederen Anna Malzer.

I introduktionen til projektet ”Sceneløs” får det gamle Radioteater en på hattepullen og det kan nok være velfortjent for nogle forestillingers vedkommende. Men alligevel var det også en del af de mange radioteaterforestillinger, som siden blev kaldt Radio Drama, der fungerede. Og det var jo hele Danmarks teater, som nåede ud i hver en krog, men som måske ikke selv lyttede til de ændrede normer ude i samfundet for kunst og kultur. Og så sov radioteatret hen.

Men det er aldrig gået op for mig, hvorfor man lukkede det hele ned, og hvorfor man i disse tider ikke genudsender nogle af højdepunkterne.  Jeg kan f.eks. huske en produktion af ”Tribadernes Nat” om August Strindberg skrevet af P.O. Enquist med Jørgen Reenberg, Ghita Nørby og Malene Schwartz. Den var suveræn og må stadig være lytteværdig. Eller alle de små dramaer af Lars Norén, som blev produceret i 1980erne. Der var bl.a. et stykke som skiftede titel, og da det kom til at hedde ”Kærlighedskonsumenterne” blev alt klart og tydeligt.  Hvor er båndene?  Hvorfor må vi ikke høre dem? Jeg fremhæver netop Enquist og Norén, fordi det er to store svenske dramatikere, som desværre er gået bort inden for det seneste år.  Men hvilke replikker, hvilke skarpe problemstillinger.

Nu gælder det Radio LOUD, som måske kun DAB lyttere ellers kender til – men som også findes direkte på computeren og telefonen. Husk det.

KING. Radio Loud og Mungo Park. 2021. Foto: Mikkel Russel, LOUD.

Selv skriver Radio LOUD:

”Første afsnit i Sceneløs er historien om KING. King er mange ting på samme tid. Hun er heks, danser og et popfænomen. Hun er Hollywood, Havanna og København. Engang var hun en helt almindelig lille pige, der voksede op i Vanløse, men et seksuelt overgreb, en forbandelse og en shaman i Havanna startede transformationen fra Gabriela til King. Afsnittet er et lydligt dramatiseret portræt, hvor King spiller hovedrollen i sit eget liv og fortæller historien om, hvordan hun blev sig selv.”

Jeg har netop lyttet på det og må indrømme, at der er masser af havannastemning og fortættet radiomontage-atmosfære over det. Ikke nyt, men ganske virkningsfuldt.

Flot initiativ af både LOUD og MUNGO PARK. PR teksten fortsætter:  

 ”Første forestilling i Sceneløs, KING, havde premiere fredag den 5. februar. 

Der sendes en forestilling om ugen. Sceneløs er produceret for LOUD af Mungo Park og Kontrafej.  Sceneløs ligger på de gængse podcastplatforme, og kan desuden høres på loud.land, DAB+ og via LOUDs app.”

Men der er heldigvis også et direkte link:

LYT TIL FORESTILLINGEN HER:

 https://loud.land/episode/king/ 

KING

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *