Kulturkupeen

Skyggens vandring – ny fotobog af Per Bak Jensen.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Skyggens vandring – ny fotobog af Per Bak Jensen.

På trods af Danmarks lidenhed udkommer der hvert år ganske mange smukke kunstbøger. En af de seneste er fotografen Per Bak Jensens ”Skyggens vandring” på forlaget Strandberg Publishing.

Per Bak Jensen (1949) var i mange år lektor i fotografi på Kunstakademiet og har i hele sit voksne liv helliget sig fotografiet.

Foto af Per Bak Jensen fra bogen “Skyggens vandring”. 2022. Strandberg Publishing. ( Vogter s.23.)

Per Bak Jensens billeder er altid lavmælte, ofte meget mørke og som regel helt uden mennesker. Som regel.

Virkelighedens Per Bak Jensen er derimod ikke så lavmælt. I den nye bog giver han små korte sentenser med på vejen – ikke til at understøtte, snarere som kontrapunktiske nedslag eller  parallelle spor, men aldrig billedtekster. Per Bak Jensen har tænkt over det.

Den nye bog er udover billederne også smukt boghåndværk. Forsiden er lysegrønt med et mindre foto, hvor en turkis og mørkegrøn farve dominerer og signalerer både natur og unatur (kunst).  En flig af et bemalet relief med et blomsterblad og en skygge.

Per Bak Jensen, forside til den nye bog: “Skyggens vandring”.2022.

Hvert billede, hver side, rummer en hel verden.  Meget dobbeltbundet understreger den første tekst, at verden er ved at forsvinde og tillige ved at genfødes. Ja, så er alt vist muligt.

Forskellige naturbilleder, nærbilleder af strå og halm giver håb, mens flere billeder, hvor der anes sne og jord, giver lidt bange anelser om en is, som er ved at smelte. Og dermed en markering af  en verden, der forsvinder (smelter) – og en verden som genfødes (via – markens grøde).

Per Bak Jensen fortæller ikke, hvor han har været. Det er kort sagt ikke en pralende bog. Tværtimod. Og egentlig kunne man vel lukke Per Bak Jensen og et kamera ind i et lille rum, og han ville kunne skabe uendelig mange afbildninger af detaljer og hjørner, som vi andre slet ikke har observeret.

Per Bak Jensen åbner vore øjne. Selv om denne bog med de mange farvegengivelser ikke i sig selv er demonstrativ.

Foto af Per Bak Jensen fra bogen Skyggens vandring. 2022. Strandberg Publishing. (Flamingo. s.12.)

Pludselig er der et par rød-orange flamingoer. Selvfølgelig kun halvt afbildede og skruttende, men trods alt tegn på liv. Modsætningen ses i et billede i mørke nuancer af en fuglevinge, død eller levende, vi ved det ikke, men døden lurer. Vandoverflader i forskellig belysning giver nye og andre associationer.

Foto af Per Bak Jensen fra bogen “Skyggens vandring”. 2022. Strandberg Publishing. (Skygger s.7.)

Naturen går sin gang, siger det ene billede efter det andet. Med reference til titlen, “Skyggens vandring” åbner bogen med to vidt forskellige afbildninger af skygger i naturen: høje mørke klipper med bølgeskvulp  og det følgende: en arkitektonisk affotografering af skygger ved en artificiel søjlefod og en dekoreret, klassicistisk mur.

Per bak Jensen har været vidt omkring, men han skilter ikke med det, for han vil lade os selv opdage både den lille og den store verdens mangfoldighed.

Måske bliver man lidt afmægtig af naturens uopklarede mysterier.

Bogen er udkommet samtidigt med at Galleri Bo Bjerggaard viser en udstilling med værker af Per Bak Jensen: ”Vidnesbyrd”, en lidt mere håndgribelig titel end bogens ”Skyggens vandring”. Udstillingen slutter 15.5. 2022.

 

Per Bak Jensens værker hænger på flere offentlige institutioner og er indkøbt af en lang række museer i Danmark og udland.

 

Per Bak Jensens bog (udkommet på dansk og engelsk) hos Strandberg Publishing.

www.strandbergpublishing.dk

www.bjerggaard.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.