Kulturkupeen

Tankegang – på vandring med Claus Meyer og Oliver Stilling i Sakskøbing.

Kommentar af Ulla Strømberg.

Om Tankegang, et storstilet arrangement i hele landet afholdt omkring d.1. maj i regi af Kulturmødet på Mors. Vi var på vandring omkring Sakskøbing på “de små paraplyers dag”.

Oliver Stilling og Claus Meyer samler de glade skare foran Hotel Sakskjøbing – til tankegang, Foto: US.

Tilfældigt på nettet dukkede for mange uger siden en invitation op om en gåtur i Sakskøbing. Det lød anderledes, og selskabet var overraskende: kokken Claus Meyer og journalisten Oliver Stilling. Jeg sagde straks ja, var på venteliste i mange uger, men en dag rykkede jeg op på den rigtige liste.

Siden hen viste det sig at være Kulturmødet Mors, som stod bag. Denne tur i Sakskøbing var ikke en enlig svale, men tværtimod en blandt måske 30 gåture med såkaldt kulturpersonligheder –  og rundt i hele landet en uges tid omkring d.1. maj.  Hvordan deltagerne er blevet udpeget og fundet, ved jeg ikke. For de var, ligesom mig, helt almindelige mennesker, dog viste det sig, at det var folk, som var vant til at vandre i alt slags vejr – også i regnvejr var de fornuftigt klædt på.

 

Claus Meyer og Oliver Stilling trodser regnen på Tankegang i Sakskøbing. Foto: Lea Posselt, Kulturmødet Mors.

Ideen med gåture har vist den fælles overskrift ”Tankegang”  – og ligger faktisk i forlængelse af nogle vandringer jeg foretog i DR Radio regi for omkring 32 år siden. Ved at bevæge sig, ser man noget nyt  og kommer i tanke om noget glemt, måske. Dengang opfordrede jeg “ofrene” til at gå fremad og tænke bagud. Det blev nogle meget interessante erindringer af 30 minutters varighed med bl.a. digteren Pia Tafdrup, forfatteren Sven Holm og fotografen Krass Clement. Dengang var det faktisk nyt og anderledes, i dag synes det mainstream. Og det med kendisser er blevet en livsnødvendig ingrediens ved de fleste offentlige arrangementer, forstå det, hvem som kan.

I Slud på vandring, forrest Claus Meyer på de små paraplyers dag. Foto: Lea Posselt for Kulturmødet Mors.

Journalisten Oliver Stilling var måske initiativtageren og sammen med Meyer udfoldede der sig lidt efter lidt et helt nyt projekt med base i Sakskøbing, hvor Meyer siden 2006  har haft et nydeligt hotel midt på torvet: Hotel Saxkjøbing.  Ved næsten en tilfældighed mødte de to mænd for et par år siden den vietnamesisk/danske kunstner Danh Vo, som har boliger flere steder i verden og bl.a. også på Lolland/Falster.  Danh Vo repræsenterede Danmark for få år siden ved Venedig Biennalen. Samtidig kuraterede han også en stor udstilling et andet sted i byen den gang. Han har haft  udstilling på Guggenheim i New York og Statens Museum for kunst og er i dag primært aktiv i udlandet. Danh Vos kunst er særegen og bygger på hans vietnamesiske aner, da hans familie var bådflygtninge og havnede i Danmark. I dag er han i midten af 40erne. Da han er vokset op i Nivå, er han for tiden tillige associeret med Nivaagaards Malerisamling.

På vandring i Sakskøbing ved et par store drivhuse, som indgår i projektet. Foto: US.

Projektet med Stilling, Meyer og Danh Vo er ganske komplekst, men går vist bl.a. ud på at kombinere fisk fra de lokale farvande med urter fra de lokale marker og drivhuse og med tiden skal der skabes en spiselig fiskesuppe (i vietnamesisk ånd), som skal produceres! Og nu gælder det ikke kun Lolland, men Falster med.

At hele projektet som overskrift har begrebet “Land art” er på sin vis en tilsnigelse, men ok, da ingen kunst-etiketter i den forstand er fastlåste.

Grønt er der i drivhuset i Sakskøbing. Foto: US.

Hvor den regnfulde tur rundt i Sakskøbing startede lidt ukonkret  blot med overskriften “land art”, blev de to herrer Stilling og Meyer mod slutningen ganske klare i mælet. Noget er på vej, og den evige iværksætter Claus Meyer er altså nu gået i kompagniskab på en eller anden måde med Danh Vo og journalisten Oliver Stilling, som i øvrigt kommer af en meget iderig og kunstnerisk familie, hvor Faderen  er Kenn André Stilling, manden bag tidsskriftet Victor B. Andersens Maskinfabrik og som iøvrigt introducerede det franske cafébegreb i København; Sommersko, Victor og Dan Turell.

Kort sagt ”Tankegang i Sakskøbing” – blev en god, men våd oplevelse. Jeg kan kun anbefale andre at springe på disse gåture, hvis lejligheden byder sig. Og selv om det med kendisser måske kan synes lidt irriterende, så er der selvfølgelig også sjovt i at være med på en lytter, når ideerne folder sig ud. Men om det hele er land art, er jeg nu stadig i tvivl om.

Et par af fotografierne er taget af Lærke Posselt/Tankegang/Kulturmødet Mors.

Mange af de små paraplyer kom fra lokale borgere, som ville redde de tilrejsende.

www kulturmoedet.dk

www.hotel-saxkjobing.dk

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *