Kulturkupeen

I Blodet

 

 

Anmeldelse af Tom Harpøth

Rasmus Heisterberg har begået en stærk og voldsom film om den danske ungdom, eller i hvert fald en del af den. Rammerne er Nørrebro by night og Panum by day. Fire unge mænd bor sammen i en temmelig uistandsat lejlighed. Simon og Knud studerer medicin på Københavns Universitet.

Sommeren nærmer sig, og de to venner tager et ekstra kursus i sommerferien for at kvalificere sig til et arbejde på en hospitalsbåd i Bolivia. Det er ikke helt til at afgøre hvad der egentlig driver de to unge mænd: er det udsigten til at gøre den berømte forskel blandt verdens udsatte eller er det udsigten til at forlænge det ansvarsfrie liv med et eksotisk ophold i junglen, hvor de måske kan være så langt hjemmefra, at de kan te sig som de lyster? Vi ved det ikke, for der kommer egentlig ikke mange ord på forventningen til fremtiden.

Deres liv i København er i alle tilfælde et liv med Øl, Fest og Hornmusik. Og som man siger: der festes igennem. Der bolles lidt til højre og venstre, der stjæles lidt hospitalssprit, der bankes lidt festivalvagter på Roskilde, der mishandles lidt institutionskæledyr, der… Ja, samvittighed er der ikke så meget af hos hovedpersonen Simon,- flot og konsekvent spillet af Kristoffer Bech. Spørgsmålet er, om man også gerne vil have ham som læge senere i livet. Han er sådan lidt Karl Smart, svømmer på overfladen og respekterer egentlig ikke sine kammerater. Han spørger ikke om de er med på hans ideer. Han leder dem bare. Og når lejlighed byder sig, går han i seng med deres kærester. Selvdestruktionen lurer om hjørnet.

Og da vennerne efterhånden lærer, at der også kommer et liv efter druk, så begynder de at flytte fra minikollektivet. Og det bliver de selvfølgelig hånet for. Men de holder fast i, at man godt kan flytte til Århus, hvis ens kæreste vil det. Simon er selvfølgelig rystet over deres småborgerlighed. Vi andre er rystede over Simons eskapader og mangel på samvittighed.

Filmen er flot besat af unge skuespillere, der kan deres metier. Og billederne er smukt komponeret i de meget omskiftelige miljøer og tidspunkter på døgnet. Også musikken er skabt til filmen: understøttende uden at være anmassende.

”I Blodet” er en film der går lige i blodet sammen med hospitalsspritten og de heftige oplevelser, der kan følge med. Denne anmelder håber, at der også er andre end Simon og Knud der læser til læge. Men film kan de lave.

Titel: I Blodet (2016)

Instruktion: Rasmus Heisterberg

Premiere: 15 september

Censur: 15 år

Varighed: 104 min.