Kulturkupeen

Tully

∗∗∗∗

Underholdende og sjov.

Vi kender alle Mary Poppins(1964) med Julie Andrews og Dick Van Dyke i hovedrollerne. Poppins var en frelsende engel, der kom en dysfunktionel børnefamilie i London til undsætning med hendes magiske evner, gåpåmod og klarsyn.

Tully er Mary Poppins anno 2018. Det er historien om den højgravide mor Marlo (Charlize Theron) med to mindre børn. Den ene en femårig dreng med ADHD og hyppige ukontrollerede raserianfald.  Da sidste skud på stammen bliver født bryder Marlos verden sammen. Konstant søvnmangel, brystpumper, fyldte blespande, rod i hele huset, jaloux søskende og en mand der spiller computerspil, når han endelig er hjemme får korthuset til at falde sammen.

Da Marlos velhavende bror tilbyder at forære hende en night-nanny i en periode, så hun kan få hvilet lidt, takker hun først nej, men så ja, og en aften dukker den unge Tully(Mackenzie Davis) op  kl. 22.00 for at tage sig af Marlo og den nyfødte. Tully har helt specielle evner og hjælper Marlo ikke kun med søvnunderskuddet men også på andre områder, der går langt ud over børnepasning.

Natbarnepiger er gennem de seneste år blevet populære især bl.a. karrierekvinder i USA’s storbyer. De lyder forjættende. Det må lige godt være en lise at få sådan en ind i huset, hvis man har flere små børn.

Filmen giver en rammende beskrivelse af en kvinde, der er ved at miste sig selv ikke blot fysisk, men også psykisk, hvilket får indflydelse på hele familiens trivsel. Har man små børn, kan man uden tvivl nikke genkendende til mange af de situationer familien befinder sig i.

Tully er en komedie og som sådan fungere den fint indtil henimod slutningen af filmen, hvor plottet pludselig skifter fokus og bliver syret og urealistisk. Det er lidt synd.

Bag den står makkerparret manuskriptforfatteren Diablo Cody og instruktøren Jason Reitman. De stod også bag de prisvindende og anmelderroste film Juno(2007) og Young Adult(2011). Sidstnævnte havde i øvrigt også havde Charlize Theron i hovedrollen.

Theron yder en flot præstation i rollen som den totalt udmattede Marlo. Man føler virkelig med hende. Davis, som den mystiske Tully, der nærmest synes at være fra en anden planet, gør det også godt.

Tully er underholdende og sjov. Den vil nok fortrinsvis appellere til kvinder, men mange mænd vil uden tvivl have glæde af at se med.

Instruktør: Jason Reitman

Fotos og trailer: Scanbox Entertainment




 

Premiere: 9.maj 2018