Kulturkupeen

Colette

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Smukt og sanseligt periodedrama.

Frankrig 1893. Den 20 årige Sidonie-Gabrielle Colette(Keira Knightley) gifter sig med Willy Gauthier-Villars(Dominic West). Colette, der er vokset op på landet, flytter fra et enkelt og stille liv til det pulserende Paris, hvor hun omgås kultureliten. Et liv på første klasse indtil pengene slipper op. Willy har nemlig dyre vaner. Skylder penge i øst og vest efter at have brugt dem på dyre huse og heste, casino besøg, restauranter og ikke mindst andre damer.

Colette har talent for at skrive, og det udnytter hun, da fogeden banker på døren. Hun skriver bogen Claudine om sit liv på landet som ung pige og lader under pres fra Willy bogen udgive i hans navn. Den bliver en stor succes, og Willy bliver en markant figur i det parisiske kulturliv. Specielt de unge kvinder er vilde med bogens sanselige og frimodige tone. Man ser dem sidde i hobetal på bænke i byens parker og læse den. Pengene strømmer ind på kontoen. Da forlaget beder Willy om en efterfølger, tøver Colette med at skrive den. Hun vil gerne selv tage æren for sit arbejde. Willy tvinger hende til det. I en provokerende scene låser han hende inde i et værelse, indtil hun har skrevet fire kapitler af den nye bog. Han bliver mere og mere kontrollerende, og da han endnu engang forråder hende, tager hun kampen op mod ham og den mandsdominerede verden.

Colette handler ikke kun om en ung kvindes kamp for ligestilling. Den handler også om seksualitet. Colette er smuk, højt begavet, modig og står ved sin seksualitet som biseksuel. Meget kontroversielt på den tid. I hendes optik har kvinder lige så meget som mænd ret til seksuel nydelse.

Filmen bygger på den virkelige historie om den franske forfatter Sidonie-Gabrielle Colette(1873-1954), der ved sin død blev anset som en af Frankrigs største kvindelige forfatter. Hun var gift tre gang, og hendes bøger er filmatiseret flere gange bl.a. i Vincente Minnellis Oscar belønnede film musical Gigi (1958) med Leslie Caron og Maurice Chevallier.

Keira Knightley er i topform i rollen som den kompromisløse Colette, der bruger alle kræfter på at bryde ægteskabet og leve det liv, hun inderst inde ønsker. Der er noget på en gang stærkt og skrøbeligt over hende. Colette gennemgår en rivende udvikling i de ca. 20 år, vi følger hende. Det er det, der gør hende så interessant. Og så er Colette i Keira Knightleys skikkelse utrolig smuk.

Dominic West som Willy er også glimrende. Han får kam til sit hår med en hustru, som vil være herre over sit eget liv. Han udvikler sig knapt så meget, men er interessant ud fra et kønsrolleperspektiv. Vi har senest set ham i The Square(2017).

Visuelt er filmen fejende flot med smukke optagelser fra Paris og skønne franske landskaber. De gamle bygninger i Paris står der som bekendt endnu. Man bliver forelsket i byen på ny.

Bag filmen står den engelske instruktør Wash Westmoreland, der bl.a. er kendt for filmen I’m still Alice (2014) der vandt et hav af priser til hovedrolleindehaveren Julianne Moore herunder en Oscar og en Golden Globe. Han siger: Colettes liv er…højaktuelt i dag, set i forhold til Meetoo bevægelsen. Den handler om kvinder der overkommer undertrykkelsen og fremhæver deres stemme.

Da jeg så filmen, kom jeg til at tænke på vores egen Thit Jensen(1876-1957) som levede på samme tid og også var forfatter og kvindesagsforkæmper, om end hendes holdninger kom til udtryk på andre måder.

Vi har meget at takke disse stærke kvinder for. Gå endelig ind og se Colette. Et gribende, smukt og sanseligt periodedrama.

Instruktør: Wash Westmoreland

Fotos og trailer: Scanbox Entertainment




Premiere: 25.oktober 2018