Kulturkupeen

Gøg og Gokke

∗ ∗ ∗ ∗ ∗ 

Anmeldelse af Tom Harpøth.

Elsker du ikke Gøg og Gokke?  Så kommer du til det her!

Formfuldendt kammerspil mellem de to kunstnere Stan Laurel (Steve Coogan) og Oliver Hardy (John C. Reilly). Jon S. Baird har instrueret en film om de to verdensberømte slapstick performere. Og det er der kommet en helt anden film ud af, end man egentlig skulle have ventet. Filmen tager sit udgangspunkt i et tidspunkt af deres karriere, hvor det ikke går så frygteligt godt for de ellers så feterede klovne. De har ganske vist overlevet skiftet fra stum- til tonefilm på bedste vis. Deres dialog er mesterlig og understøtter deres fysiske, kropslige dialog, som tidligere var enerådende. De to skuespillere har studeret deres forlæg med så megen grundighed, at man glemmer det ikke er en dokumentarfilm, man er gået ind for at se. Som at være der selv, som man siger.

Foto: UIP

I 1953 tager de to mænd på en tour til England, som starter ret dårligt. De har tænkt sig at lave en Robin Hood film, som ’Stan’ står for. Han er i det hele taget den kreative af de to og den organiserede nødvendige person, der holder styr på aftaler, økonomi og indhold. Han skriver hele tiden på nye sketcher og på filmmanuskriptet. Sandheden er bare den, at der ikke er en økonomisk producer på filmen, og at der ikke kommer ret mange tilskuere til deres shows i de små engelske byer og de ligeså små teatre. Det er kort sagt nedtur. Og det gør, at vi ser dem mere som et par ynkelige, nærmest fallerede figurer bag scenen, hvor det virkelige kammerspil foregår snarere end på scenen, hvor deres rutine redder det hele.

Foto: UIP

Filmen handler i virkeligheden om et stærkt venskab mellem to mænd, som ikke kan klare sig uden hinanden. I deres lange samliv er der også et par ’utroskaber’ som lig i lasten. ’Ollie’ laver en film med en anden skuespiller, hvor ’Stan’ ikke er med, og det skaber et sår, der har svært ved at heles.

De to mænds koner slutter sig til deres Englands tourné. Og så får mændene nye vanskeligheder, som i virkeligheden bringer dem tættere på hinanden igen. Det er et flot fotograferet kammerspil på de skrå brædder, i de små lurvede teatergarderober og på små, billige hoteller. Det er en rørende film som griber tilskueren, uanset om man kender eller ikke kender Gøg og Gokke særlig godt.

Instruktion:Jon S. Baird.




Trailer: UIP

Spilletid: 1 tim. 37 min.
Censur: frarådes under 7 år
Dansk Premiere: 25. april 2019.