Kulturkupeen

SPECTRE 007

∗∗∗∗∗

Af TOM HARPØTH.

Bond slår til igen.

Det er en helstøbt Bond-film, vi præsenteres for i SPECTRE. Der er den obligate meget heftige indledning, som er sat i Mexico City i en spektakulær og kaotisk markering af ’De dødes Dag’. Bond er draget til Mexico på eget initiativ dvs. uden ordre fra M i London. Og det går ikke stille af. Moderne filmteknik kan noget helt specielt med at få bygninger til at falde sammen om ørerne på os og give publikum det første skud adrenalin.

Bonds chef forsøger naturligvis at irettesætte og tæmme Bond. Man kan selv gætte hvor godt det lykkes. Og så starter den egentlige handling, hvor ven og fjende hurtigt defineres. Verdensherredømmet udfordres med forsøg på total overvågning fra de kriminelles side. Verdens ledere må bøje sig for SPECTRE, og Bond trues konstant med at blive sat fra bestillingen i MI6 på grund af sine egenrådige beslutninger.

Vi føres til Rom, Tokyo, Østrig, Tanger og naturligvis London. Filmens visuelle udtryk er overdådigt, både i det store perspektiv, i action-scenerne og i de personlige og intime situationer. Fra biljagter og utrolige helikopterstunts til samtaler om livets mening på et seriøst niveau. Filmen rummer det hele på en måde, som denne anmelder ikke har oplevet i tidligere James Bond-film. Tempoet er naturligvis ofte hæsblæsende, men veksler flot, måske lidt skematisk, til det langsomme, intime og tætte. Dialogerne knytter bånd til hele det Bond’ske univers med referencer til de tidligere film og deres persongalleri. Skridt for skridt bliver hele Bond-æraen levendegjort og sammenhængende.

Bonds barndom og opvækst bliver relevant, og man fornemmer hele livsforløbet og den psykologiske baggrund for karakteren. Og det bliver ikke teatralsk, men serveres med humor, alvor, selvironi og interessante selvrefleksioner. ”You always have a choice” bliver en central, eksistentiel replik fra Mr. Whites datter, som Bond opsøger og falder for på en mindre overfladisk måde i denne film, end vi ellers har set. Og der træffes mange valg i denne velorkestrerede film.

Filmens temaer understreges også af den flotte musik og sang som Sam Smith fremfører med overbevisende intensitet. Samtlige skuespillere yder troværdige og overbevisende præstationer, således at ingen henfalder til klichéer, hvilket har præget især de tidligste James Bond-film. Alle har deres egne personlige dilemmaer at kæmpe med, og ingen af hovedpersonerne forbliver flade, men fremstår som levende og interessante personer.

SPECTRE er således en underholdende, spændende og overbevisende oplevelse, som på trods af, at den godt kunne strammes lidt op, holder tilskueren fanget til sidste minut. Film skal ses i biografen, og det gælder ikke mindst for denne spektakulære og enestående Bond-film.

Instruktion: Sam Mendes
Varighed 2:28
Dansk Premiere 30.1.2015