Kulturkupeen

DRIVE MY CAR  

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

DRIVE MY CAR  er løst baseret på en novelle af Haruki Murakamien, en af Japans største nulevende forfattere, der bl.a. skrevet den populære bog Trækopfuglens-Krønike.

Den midaldrende succesrige teaterinstruktør Yusuko(Hidrtoshi Nishijima) og hans smukke hustru gennem 20år manuskriptforfatteren Oto(Reika Krishima) lever i et  tilsyneladende godt ægteskab. Oto har diverse unge elskere ved siden af, hvilket Yusuko stiltiende har accepteret. En dag dør hun pludselig af en hjerneblødning, og Yosukos verden styrter i grus. Da han to år senere skal sætte Tjekhovs teaterstykke Onkel Vanja op i forbindelse med en teaterfestival i Hiroshima, selv samme stykke som Oto arbejdede med, da hun døde, vælder alle minderne om deres ægteskab op i ham.

Foto Camera Film

I forbindelse med prøverne på opsætningen af Onkel Vanja, får han tilbudt en chauffør som skal køre ham frem og tilbage til teatret fra hans midlertidig lejede domicil uden for byen. Det har han ikke lyst til. Han vil hellere selv køre sin gamle røde Saab 900. Teatret insisterer på, at han skal have en chauffør. Yusuko indvilger nødtvunget under forudsætning af, at han kan få lov til at blive kørt rundt i sin egen bil. Chaufføren viser sig at være en ung fåmælt kvinde Misaki Watari (Toko Miura),  med ar på sjælen. Bilens lukkede rum får snart karakter af en skriftestol, hvor fortidens tab, traumer og hemmeligheder langsomt ruller sig ud efterhånden som de to lærer hinanden at kende.

DRIVE MY CAR er en film om et tilfældigt møde mellem to mennesker af forskellig køn, alder og baggrund. En film om at leve videre, på trods af en stor sorg, der for Yusukos tilfælde langsomt viser sig ikke kun at handle om hustruen.

Foto: Camera Film

Filmen er instrueret af den japanske instruktør Ryusuke Hamaguchi, som vi bl.a. kender fra Japanske fortællinger, som blev vist i de danske biografer sidste år.

DRIVE MY CAR  har genremæssige træk fra såvel roadmovien som kammerspillet. Vi befinder os i mange lange scener i den røde Saab, et nærmest klaustrofobisk rum, hvor de to hovedpersoner udveksler synspunkter, mens de kører til og fra Yusukos arbejde.

Filmen varer tre timer. Det er for meget. En kortere film havde gjort filmen mere tilgængelig for et bredere publikum. Det er synd, for DRIVE MY CAR er en rigtig god film.

Filmen har vundet et hav af priser og var i år nomineret til ikke mindre end fire Oscars. Filmen vandt ved dette års Oscar uddeling en Oscar for bedste internationale spillefilm. Et flot og tankevækkende japansk drama.

Instruktør: Ryûsuke Hamaguchi

Distributør: Camera Film

Premiere: 31. marts 2022

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *