Kulturkupeen

Et Sekunds Lykke

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Tankevækkende kinesisk drama.

Det er ikke tit, at vi ser kinesiske film i danske biografer. Et sekunds lykke er således en undtagelse. En film der foregår under den kinesiske kulturrevolution (1966-1976).

I filmen følger vi en fange på flugt fra en såkaldt opdragelsesanstalt. Det går ikke rigtig op for os før henimod slutningen i filmen, hvem han er, og hvad han hedder. Han har et nummer: Nr. 22. Det varer også et stykke tid, før vi finder ud af, at han, ud over at flygte fra livet i opdragelsesanstalten, har et andet mål med sin flugt.

Foto: Another World Entertainment

Han tomler og får et lift af en lastbilchauffør, der kører på en afsidesliggende grusvej i et øde kinesisk ørkenlandskab. I bilens radio hører vi om Kinas heltemodige sønner og døtre og om den store Landsfader Maos imponerende bedrifter.

Langsomt går det op for os, at fangen leder efter en  filmrulle, som en tolvårig forældreløs pige har stjålet fra en lokal biograf. Rullen indeholder en såkaldt ugerevy, der bliver vist før filmen. Her kan man kan få sidste nyt om Maos revolutionære system og kommunismens lyksaligheder. Begejstrede kvinder og mænd toner frem på lærredet og hylder den store leder. Fangens lille datter medvirker i en sekvens på få sekunder. Derfra titlen på filmen.

Plakat: Another World Entertainment

Pigen bruger filmruller, hun har stjålet i biografen, til at lave lampeskærme af, som hun sælger, så hun kan forsørge sig selv og sin lillebror. Snart indleder fangen og biografdirektøren Mr. Movieman en fælles jagt på pigen.

Foto: Another World Entertainment

Tonen i filmen er ofte hård. Fangen er umiddelbar rå og usympatisk. Pigen er imidlertid ikke tabt bag en vogn. Hun lader sig ikke skræmme. Hun vil, koste hvad det vil, vise, at hun kan forsørge sin lillebror og sig selv.

Bag filmen står Yimou Zhang, som med sin debutfilm De røde marker vandt Guldbjørnen i 1988. Han har derudover flere gange været nomineret til en Guldpalme med film som At leve(1994) og Den forbudte by (2006).

Vi får aldrig at vide, hvad der har forårsaget fangens anbringelsen på opdragelsesanstalten.

Foto: Another World Entertainment

Filmen er smukt fotograferet med mange naturbilleder herunder af golde og øde kinesiske ørkenlandskaber med gigantiske klitter.

Et sekunds lykke er en anderledes, finurlig og tankevækkende film om filmmediet og dets fascinationskraft. Gå ind og se den.

Instruktør: Yimou Zhang

Premiere: 21. juli 2022

Trailer: Another World Entertainment




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *