Kulturkupeen

Official Competition

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Penélope Cruz spiller i Officiel Competition den excentriske, succesrige spanske filminstruktør Lola Cuevas .

Filmen er en satirisk komedie om en rådden branche, hvor kun få når toppen og konkurrencen blandt skuespillerne er benhård, og det selv om man befinder sig blandt de ypperste og mest populære af slagsen.

En hovedrig spansk forretningsmand beslutter sig for at sikre sit eftermæle ved at finansiere en film med en af spansk films største instruktører Lola Cuevas og landets mest kendte mandlige skuespillere rivalerne Hollywoodstjernen Félix Rivero(Antonio Banderas) og teaterskuespilleren Iván Torres(Oscar Martinez).

Plakat: SCANBOX

Det går ikke stille for sig. Vi er med til læseprøverne, hvor Cuevas mildest talt benytter sig af meget alternative metoder.

Foto: SCANBOX

På et tidspunkt under en læseprøve, skal skuespillerne sidde lige under en kæmpe sten, der er hejset op i en kran, og som den hænger dér godt kan se ud som, den kan falde ned når som helst. I en anden fuldkommen grotesk scene, beder hun dem om at tage deres respektive film- priser/statuetter m.v. med den følgende dag. Så snart hun har fået statuetterne klæber hun de to skuespillere sammen med klar tape, så de ikke kan bevæge sig, men kun kan se hvad der sker. Derefter hælder hun uden blusel alle statuetterne ned gennem en stor kværn, så de bliver totalt smadret. Det er det rene vanvid. Og sådan er der flere forskellige prøver de to skuespillere skal igennem for i følge Lola Cuevas, at kunne yde deres bedste.

Foto: SCANBOX

Filmen de arbejder på hedder meget signende Rivalerne, hvilket Félix Rivero og Iván Torres rent faktisk har været gennem hele deres lange karrierer. Vi ser aldrig klip fra filmen. Er kun med til læseprøver og diverse absurde hændelser i  forbindelse med forberedelserne af den. Det er processen op til premieren der er i fokus.

Officiel Competition er en smal, sjov og total skør film. I begyndelsen tænker man, hvad er egentlige meningen med dette surrealistiske univers. Filmen stiller i den grad spørgsmål til filmmediet som sådan. Hvad skal vi med det, og hvad er egentlig en god film? Det man forstår, kan man lide. Det man ikke forstår, kan man typisk ikke lide. Hvornår slutter en film? Når sidste rulletekst er kørt ned over lærredet? Når man forlader biografen? Dagen efter eller når man sidst har tænkt på filmen? Bare et lille uddrag af nogle af de åbne spørgsmål filmen stiller.

Officiel Competition giver et humoristisk billede af filmbranchen som pilrådden og fyldt med jalousi og misundelse.

Alle tre stjerneskuespillere spiller med humor og indsigt. De er sjove hver på deres måde, og det selvhøjtidelige og narcissistiske ved hele branchen får et skud for boven.

Foto: SCANBOX

Penélope Cruz er som sædvanlig underskøn at se på med hendes, i dette tilfælde, stærkt røde viltre afrolignende hår. Hun er fræk som en slagterhund og har fuldkomment krammet på de to selvfede skuespillere. Man får lidt ondt af dem. Hun er total grænseoverskridende.

En af instruktørerne Gastón Duprat siger: Der er lavet mange film, der viser, hvordan man laver film, problemer med produktionen og forskellige udfordringer med at gennemføre projektet. Penelope, Antonio og Oscar var uden tvivl forført af muligheden for at lave en film, hvor de kunne…reflektere over problemstillinger i deres egen branche. Hver prøve….var en fascinerende masterclass i hvordan de tre skuespillere bygger følelser op med deres publikum.

Officiel Competition er andeledes, velspillet og stærkt underholdende. Gå ind og se den.

Instruktører: Mariano Cohn og Gaston Duprat

Premiere: 1. September 2022

Trailer: SCANBOX




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *