Kulturkupeen

BIG TIME

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Tom Harpøth.

BIG TIME er en spændende dokumentar om arkitekten Bjarke Ingels, om arkitektur i almindelighed og om Bjarke Ingels’ arkitektur i særdeleshed, fotograferet af en meget kongenial og positivt indstillet instruktør Kasper Astrup Schröder. Vi bliver som fluen på væggen deltagere i nedslag i Bjarke Ingels’ udvikling fra ung mand med hovedet fyldt med tegneserier og drømme om at lave tegneserier resten af livet, og til han opnår anerkendelse som en af verdens førende arkitektstjerner på toppen af New Yorks skyline.

© DOXBIO

Vi introduceres for Bjarke Ingels’ arkitektur hjemme i Danmark, og den er med rette berømt, usædvanlig og øjeåbnende. Bjarke Ingels viser hvad arkitektur kan gøre for de mennesker der færdes i spændende byggeri, om det er boliger, skisportsanlæg (oven på et forbrændingsanlæg) eller et museum for søfart.

© DOXBIO

I New York følger vi ham specielt i de seneste fem år hvor han kommer til New York for at skabe en af de skyskrabere de skal erstatte tvillingetårnene på det, der nu er Ground Zero. I New York følger vi Bjarke Ingels i selve arbejdsprocessen frem mod et endeligt resultat. Med møder på byggepladser med investorer og ingeniører, og naturligvis også i hans eget firma på vej til nye resultater.

© DOXBIO

BIG er et firma med mange ansatte specialister, således at man dækker både de arkitektoniske, byplanmæssige, designmæssige og tekniske aspekter ved et nybyggeri. Og dialogen er stærk og hurtig på arbejdsmøder i firmaet. Men man aner også snart hvem der bestemmer og har det afgørende ord. Man kunne tro at det var bygherren (’Den, der betaler, bestemmer’), man kunne tro at det var det kollektivistiske arkitektfirmas chefer, men man tager fejl. Det er naturligvis topchefen selv, der involverer sig i alle niveauer af beslutningstagen, og som holder mulige alternative løsninger for sig selv for ikke at bringe forvirring på banen.

© DOXBIO

Når man er et geni, er man oftest helt alene om ansvar og beslutninger. Og således i dette tilfælde. Dog sker der en menneskeliggørelse af den skarpe boss, da han rammes af helbredsmæssige problemer. Intet i verden kommer gratis. Og nu bliver det så en anderledes kamp for at redde sig selv og ikke verden, uden dog at miste taget om forretningen.

© DOXBIO

Instruktøren følger Bjarne Ingels på alle fronter og får produceret et gribende drama omkring ham. Kameraet følger den i taxien sovende, totalt udmattede arkitekt og bliver således meget privat, samtidig med at vi får lov til at opleve den skarpe forhandler på alle slags møder. Det er en yderst interessant film, som portrætterer både den moderne mennesketype og den moderne arkitektur.

© DOXBIO

© DOXBIO

Titel: BIG TIME (2017)
Instruktion: Kaspar Astrup Schröder
Varighed: 133 min.
Censur: ingen
Premiere: 3. maj 2017