Menu Luk

Dronningen.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗     

Anmeldelse af Tom Harpøth.

Dronningen.

Se denne film, hvis du tør møde dig selv.

Trine Dyrholm er Dronningen. Så er det sagt. Og hun har magten som dronning i filmens univers, selvom hun ’kun’ er advokat.  Hun er ekspert i at vinde retssager, hvor forsømte børn er involveret. Hun fremstår som humanitetens forsvarer. Hun er en rig og sympatisk advokat. Hun bor uovertruffent i et kæmpe glashus med direkte udgang til skov og sø. Hun er en yderst sammensat person. Trine Dyrholm yder en formidabel præstation som en forfærdelig magtfuld og samtidig forsømt person. ’Dyrholm styrer’ kunne være filmens motto, som Maren Louise Käehne og May el-Toukhy har skrevet manus til.

Vi introduceres til et overklassemiljø, hvor Anne (Trine Dyrholm) nyder stor faglig respekt som jurist og advokat. Hun har desuden fået to dejlige piger med den svenske læge Peter (i Magnus Kreppers sympatiske skikkelse). Han har et ægteskab bag sig, og derfra en søn Gustav, som vi møder i filmens begyndelse som 17-årig, hvor Gustav kommer til Danmark for at kunne bo med sin far, som han ikke har kendt ret godt i sit foregående 17-årige liv. Som publikum møder vi ham først som en tavs macho/teenager i Peter og Annes liv.

Og så er det ingen hemmelighed at Anne forgriber sig på Gustav. Meget konkret. Vi oplever meget eksplicitte og udpenslede sex-scener, som selv Trine Dyrholm kalder grænseoverskridende. Men de er med for at understrege dybden i Annes indre konflikt.


Photo Credit: Rolf Konow

Og den accelererer og eskalerer. Og hvem kan ikke se konflikten mellem den dygtige og sympatiske børneadvokat og den heftige og løgnagtige børneforfører. Og hvornår bliver man stillet til ansvar for sine handlinger, hvis man er en magtfuld person? Hvad gør man som magtfuld person, når man bliver konfronteret med sine fuldstændigt utilgivelige, egoistiske handlinger?


Photo Credit: Rolf Konow

Dronningen er et forrygende konciperet og udfoldet psykologisk drama, hvor magtens kvinde bliver udfordret. Forrygende spillet af Trine Dyrholm som optræder på lærredet i næsten samtlige 127 minutter, filmen varer. Og de andre hovedpersoner, læge Peter og sønnen Gustav, skal også roses for deres fantastiske indsats.

Det er en yderst velkomponeret og farlig konflikt, vi bliver konfronteret med. Og det understreges af den til filmen flot komponerede musik af Jon Ekstrand, og af fotograf Jasper Spannings intense fotografering. Han forfører publikum ud i naturen. Publikum får ikke lov til at slappe af et øjeblik. Spændingen stiger konstant.

Se denne film før din advokat.

Trailer: Nordisk Film

Titel: Dronningen (2019)
Instruktion: May el-Toukhy
Manus: May el-Toukhy & Maren Louise Käehne
Dansk premiere: 28. marts 2019
Varighed: 127 min.
Censur: 15 år