Kulturkupeen

Jens Munk

∗∗∗∗

Af TOM HARPØTH.

Jens Munk på afveje.

Ole Japp har produceret et historisk drama om søfareren og eventyreren Jens Munk, som i 1619 af Kong Christian IV blev bemyndiget til at lede efter søvejen til Det Fjerne Østen nord om Amerika i stedet for syd om Afrika. Man mente at kunne spare en formue ved at korte 8 måneder af den lange rejse til Indien eller Kina og de mange handelsvarer. Men det gik grueligt galt. Han fandt ikke Nordvestpassagen, men strandede i Hudsonbugten i stedet. Det var livsfarligt at overvintre der, men de var tvunget til det: De sad fast i isen.

Det er et fantastisk projekt Ole Japp har udtænkt, sat i gang og fuldført. Fra opbygningen af skibsmodellen i halv størrelse i baghaven, med kæmpe vandcontainere til at illudere diverse uvejr på det stormomsuste hav, til optagelser i Danmark, Norge, Sverige og i Grønland, udover selve det instruktørmæssige arbejde med manus og skuespillere, ikke at forglemme hans egen hovedrolle som titelfiguren Jens Munk. Der har været noget at se til. Og det har taget tid. Syv et halvt år med 1053 forskellige scener. Et kæmpeprojekt for stort set egne midler

Det lykkes til fulde for Ole Japp at beskrive den gru og de strabadser, som turen medfører for den 64 mand store besætning og for hovedpersonen Jens Munk. Den skørbug de dør af, den kulde de møder, den mangel på brændsel, medicin og mad og drikke. Deres udrustning er for dårlig og deres tøj for tyndt. De er slet ikke forberedte på de lave kuldegrader. Men selv om Hudson Bugten ligger på samme breddegrad som Oslo, er der pokker til forskel på de ydre konditioner.

Om de så blev forledt af en engelsk navigatør til at holde en for lav kurs, eller om Jens Munk bare ikke var dygtig nok til at finde Nordvestpassagen, må stå for instruktørens egen regning.

Det store spørgsmål som melder sig efter at have gennemlevet dette mareridt med Jens Munk, er hvad man egentlig skal lære af denne film. Hvad er Jens Munks motivation? Hvad er det der driver ham? Hvad er hans ambition? Og når det begynder at gå galt, hvad er det for en mand vi skal lære at kende? Er det et menneskes kamp mod andre mennesker? Menneskets kamp mod elementerne? Er det den enkeltes kamp mod sund fornuft? Og her lader Ole Japp os lidt i stikken. For selvom det er en flot og farefuld færd vi følger, så forstår vi ikke helt hvorfor det egentlig gik så galt som det gjorde? Hvis er skylden? Hvem har ansvaret? Se filmen og find svaret selv.
Trailer: Øst For Paradis

Instruktion: Ole Jap

Titel: Jens Munk NordvestXpeditionen

(2015) Premiere: Den 21. maj 2015