Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Sjov og charmerende.

På Grønland bor julemanden Julius(Martin Buch) med sin kone Claudia(Mia Lyhne) og sin 12 årige datter Lucia(Ella Testa Kusk). Claudia går på den internationale julemandsskole, og hendes største ønske er, at blive julemand som sin far. Det er bare ikke sådan lige til, for en julemand er jo per definition en mand, og derfor er det kun drenge, der får lov til at gå i den særlige julemandsklasse, hvor eleverne kan uddanne sig til det ærefulde hverv.

Det synes Claudia er mega uretfærdigt. Hun er lige så god til at kravle ned i skorstene med gaver som drengene og styre en kane kan hun også.

Den konservative julemandsskole har eksisteret i over 400 år, og forandringsparathed er ikke just rektors (Ulf Pilgaard) spidskompetence.

Men Claudia giver ikke op, og det lykkes hende at få en chance, hvis hun kan opfylde drengen Alberts største juleønske: At hans far skal blive rask efter han er blevet smittet med en mystisk sygdom forårsaget af den onde og grådige Krampus(Mette Horn), der huserer uden for Viborg.

Ud fra devisen: Muligheder har det med at opstå af ingenting, hvis man har øjnene åbne kaster Claudia ud i et hæsblæsende eventyr, for at redde Alberts far.

Julemandens datter er morsom. Man bliver simpelt hen i godt humør af den film. Som nævnt foregår en stor del af filmen i Viborg, hvor Albert og hans familie bor. Vi kommer vidt omkring i byen, f.eks. til Viborg Katedralskole, den gamle Vestre Landsret, det gamle rådhus og Viborg Domkirke.

Ella Kusk som Lucia er med sin let jyske accent ikke til at stå for. Hun er snarrådig, sådan en rigtig power pige, der ikke lader sig slå ud, selv om hendes projekt på et tidspunkt ser kulsort ud. Filmen stiller spørgsmål til de eksisterende kønsrollemønstre og blander sagn, mytologi og spænding sammen i et eventyr med julen som omdrejningspunkt.

Visuelt og teknisk er den politisk korrekte film fejende flot. Det store spørgsmål er. Hvorfor skal en kvinde afskæres for at blive julemand, hvis hun er ligeså egnet til jobbet som de traditionelle. Af de julemænd vi ser i filmen, overgår Claudia klart hver og en.

Julemandens datter er ikke nyskabende, men den er underholdende og charmerende. Lige noget for børn og barnlige sjæle.

Instruktør: Christian Dyekjær

Fotos og trailer: Scanbox

Censur: Tilladt for alle

Premiere: 8. november 2018