Menu Luk

Mesteren

∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Mesteren kommer til at skille vandene. Der vil være dem, der finder filmen fascinerende, og dem der ikke kan holde den ud, simpelt hen fordi at vores hovedperson Simon(Søren Malling) hele filmen igennem synes at være en opblæst nar, hvilket må siges at være meget tæt på sandheden.

Foto: SF Film

Simon er narcissist, egoist til fingerspidserne og har et væld af unge beundrere ansat til at servicere ham.  Han er kongen af den danske billedkunstscene, velhavende, har en smuk svensk kone og en ung elskerinde. Alt kører i olie. Lige indtil den dag hans ukendte voksne søn grafittimaleren Casper(Jakob Oftebro) dukker op i Simons atelier.

Foto: SF Film

Casper er ikke en hvilken som helst graffitimaler. Han har arvet sin fars kunstneriske åre og er kendt i ind og udland for sine store og flotte grafittiværker. Simon har vidst, at han har en søn, men har aldrig ønsket kontakt med ham. Da Simon erfarer, at Casper under sit ophold i København, i nattens mulm og mørke maler sine kæmpe værker på flere københavnske bygninger, herunder en bygning lige overfor Simons atelier, bliver det for meget for ham, og han truer med at smide Casper ud. Casper nægter, i modsætning til hele Simons stab og familie, at føje sig, så han bliver. Han har et mål med sit besøg i København. Et meget overraskende mål, som bliver afsløret i filmens sidste scener.

Foto: SF Film

Grundlæggende er der tale om et familiedrama. Det klassiske anstrengte forhold mellem far og søn, hvor faren føler sig truet af sønnens talent. I følge instruktøren, Charlotte Sieling, en konge og en soldat, hvor sidstnævnte med sin fremsynethed tager al opmærksomheden, og faren ser sin position truet.

Søren Malling er rigtig god i rollen som Simon, men hans karakter er for karikeret og klichefuld. Han fører sig frem i pyjamas og blå briller, hans yndlings beklædning filmen igennem, men troværdigheden kan ligge på et lille sted. Der mangler forsonende træk, så det er svært at engagere sig i ham.  Sielings inspirationskilde har været kunstneren Olafur Eliasson, der i dag har ca. 90 ansatte, der hjælper til med at udvikle kunstværker, udstillinger, udføre eksperimenter m.v.

Foto: SF Film

Jacob Oftebros Casper langt mere nuanceret. Han er lidt af et naturtalent. Man tror på ham.

Charlotte Sielings første film var Over Gaden under Vandet. Mesteren er hendes anden. Hun er oprindelig skuespiller, men har været instruktør på en lang række danske og amerikanske tv-serier herunder Krøniken, Forbrydelsen, Borgen, samt Homeland, White Collar og Graceland.

Mesteren foregår i et interessant og anderledes miljø. Det er i sig selv forfriskende, men det kan ikke veje op for en hovedkarakter, som er nærmest umulig at identificere sig med. Filmen får tre stjerner.

Instruktør: Charlotte Sieling

Trailer: SF Film

 

Premiere: 2. marts 2017