Menu Luk

∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Den franske billedhugger Auguste Rodin (1840-1917) var en af sin tids største kunstnere. Han formåede som få at give liv til ler, marmor og bronze. I dag betragtes han som en af de helt store billedhuggere. Rodin handler om manden bag kunsten.

Vi møder den 42 årige Rodin(Vincent Lindon) i hans store atelier i 1882. Han har fået et stort bestillingsarbejde af den franske stat: Helvedes Port, som han i øvrigt aldrig nåede at færdiggøre. Vi ser ham bagfra stå bøjet over en stor lerfigur. Der er mange mennesker i hans atelier herunder diverse hjælpere og nøgenmodeller. Man fornemmer, at vi har at gøre med en mand, der kender sit værd, og som har et meget stort ego.

Filmen handler ikke om hans kunst, men om hans forhold til hans unge elev og elskerinde den kun 18 årige sensuelle Camille Claude(Izia Higelin). Rodan har haft et forhold til et utal af sine tidligere kvindelige elever, men med Camille er det noget særligt. Hun er selv en meget talentfuld og ambitiøs kunstner, og han har stor respekt for hendes kunstneriske talent og dømmekraft.

Camille vil imidlertid mere med deres forhold. Hun vil have hele pakken. Hun vil giftes, have børn, og han skal love at holde sig fra andre kvinder herunder hans husbestyrerinde Rose, som han har boet sammen med i mange år. Spørgsmålet er, hvad han er villig til at ofre sig for kærligheden.

Rodin er simpelt hen ikke interessant nok. Vi har at gøre med en af den tids helt store kunstnere, og jeg havde forventet, at der havde været lidt mere fokus på hans baggrund og kunstneriske virke. Rodin er som karakter for endimensional grænsende til det kedelige. En stor egoist uden forsonende træk.

Der hvor filmen fungerer godt, er hvor Rodin arbejder i sit atelier. Lindon måtte træne i månedsvis som billedhugger for at kunne påtage sig rollen. Der er nogle meget flotte scener i Rodins atelier i smukke grå og brune nuancer. Her arbejder han med sine hjælpere på bl.a. Helvedes Port og den omdiskuterede statue af Balzac.

Rodins forhold til andre af samtidens store kunstnere som Paul Cezanne, Claude Monet, Victor Hugo og Octave Mirbeau  bliver også taget op i filmen. Lindon gør det udmærket som Rodin, men han kan ikke redde filmen, der lægger op til mere end den kan holde.

Grundlæggende er Rodin en traditionel historie om mænd med magt og position, der udnytter unge kvinder. Meget apropos hvad vi oplever i medierne i øjeblikket.

Der er i øvrigt lavet to film om Claudel. Camille Claudel 1915( 2013) med Juliette Binoche og Camille Claudel (1988)med Isabelle Adjani og Gérard Depardieu.

Bag Rodin står den 73 årige franske Jacques Doillon, som har en stor filmproduktion bag sig med film som Ponette(1996) og Raja(2003).

Instruktør: Jacques Doillon

Fotos og trailer: Camera Film

Premiere: 16. november 2017