Menu Luk

Stille Hjerte

∗∗∗∗∗∗

Smukt og intenst drama

Bille Augusts Stille hjerte er dybt bevægende. Den viser konsekvenserne af aktiv dødshjælp. Emnet er nemt at debattere, når man har døden på afstand, men når den kommer tæt på, bliver det svært. ”Man har forberedt sig hele livet. Dagene gik for langsomt og årene for hurtigt. Man troede, at man havde en masse tid, og så viste det sig, at så var der ikke mere”. Sagt af filmens hovedperson Esther (Ghita Nørby), som har valgt at foretage et assisteret selvmord, fordi hun lider af uhelbredelig ondartet sklerose. Hendes pensionerede lægemand (Morten Grunvald) skal stå hende bi, og hun har inviteret sine to døtre Heidi(Paprika Steen) og Sanne(Danica Curcic), sit barnebarn samt sin bedste veninde på en sidste weekend i familiens hus på landet.

(foto: Rolf Konow)

Der er tale om et intenst kammerspil. Vi bevæger os så at sige ikke udenfor den smukke gamle villa, hvor ægteparret har boet i mere end 30 år. Som weekenden skrider frem rasler skelletterne ud af skabene, samtidig med, at vi på egen krop i biografsædet føler den ubehagelige nedtælling til det uafvendelige. Det er hård kost.

Bille August, der har modtaget et utal af priser for sin imponerende filmproduktion, siger om filmen: ”Stille hjerte er en historie om retten til i yderste konsekvens, at vælge eller fravælge livet. Et intenst familie drama, hvor alle konflikter og kærlighedstilkendegivelser kommer til udtryk i denne sidste forløsende weekend, familien tilbringer sammen”. Mere præcist kan det ikke siges, og resultatet er vedkommende og uafrysteligt.

Ghita Nørby forløser Esther til perfektion. Denne rolige og altfavnende kvinde, der, selv om hun er sikker i sin sag, også mærker tvivlen nage og modet svigte. Man kan ikke undgå at blive bevæget og tænke på Michael Hanekes Amour(2012). Steen og Curcic som respektive kontrolfreaken Heidi og den skrøbelige Sanne er også overbevisende. En smuk og gribende film.

http://youtu.be/vMaiSv2e21A

(SF Film Production)

Instruktør: Bille August

Premiere: 13. november 2014