Menu Luk

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Anders Matthesens nye tegnefilm Ternet Ninja, der bygger på hans bog af samme navn er ikke for sarte sjæle. Den er rå og brutal, men også morsom.

Børnebogen, der udkom i 2016, fik af anmelderne mange rosende ord med på vejen, og filmudgaven er i min optik også god.

Filmen handler om den splejsede Aske, der går i 7. klasse og er forelsket i den smukke grønøjede Jessica fra ottende. Aske har selvsagt ikke en kinamands chance for at score hende, ikke mindst fordi han altid bliver moppet i skolen. Hjemme går det ikke bedre. Askes søde klidmoster mor har forelsket sig, så nu har Aske fået en papfar og en papbror, som begge er efter ham.

Filmen starter i Thailand på en fabrik, der bruger børn som arbejdskraft. De syr ninjabamser. Der er stegende varmt i fabrikshallen. Børnene arbejder til langt ud på natten og er helt udmattede. En dag får de besøg af den danske ejer af fabrikken Philip Eberfrø, og da en af børnene ved en fejltagelse kommer til at  sy en ninjabamse af Eberfrøs ternede tørklæde i stedet for det sorte stof, der ligger på bordet, slår han barnet ihjel. Hvad han ikke ved er, at denne ternede Ninja bamse er levende, dødsensfarlig og besat af tanken om retfærdighed og blodhævn. En dag havner den ternede ninja hos Aske, hvor den lover ham, at den vil løse alle hans problemer, hvis han vil hjælpe med at finde Eberfrø.

Det er voldsomt, at en børnefilm starter med, at en lille, træt og uskyldig dreng, som arbejder under slavelignende forhold, bliver slået ihjel på en fabrik i Thailand. Man tænker: Det er lige godt for meget for selv større børn at kapere.

Allerede her kunne man stå af, men hvis man holder ud, handler filmen om meget andet. Den handler om, hvor svært det kan være at finde sin plads i skolen, om sammenbragte familier med dine og mine børn, der bliver tvunget til at leve sammen, selv om de ikke kan udstå hinanden, om den første forelskelse og om at føle sig udenfor.

Sproget i filmen er moderne og ikke helt i ånd med det politisk korrekte. Jeg har sjældent hørt så mange eder og forbandelser, og vi kommer også lige en tur omkring vold, druk og kokain. Ud fra devisen: Hvis ikke jeg gør det, er der bare andre, der gør det, kører filmen derudad. Når det er sagt, er filmen rigtig sjov og forfriskende.

Ternet Ninja lægger sig tæt op ad Matthesens tegnefilm Terkel i Knibe(2004) der solgte 376.000 billetter. Filmen har nogle af de samme karakterer med som i Terkel i Knibe, men Ternet Ninja er ifølge Matthesen ikke en toer. Mattesen er hovedmanden bag og lægger selv stemme til de fleste karakterer. Han har skrevet manuskriptet og er medinstruktør på filmen.

Ternet Ninja er en tankevækkende, anderledes og sjov film for større børn. Gå med dem ind og se den.

Instruktører: Anders Matthesen og Thorbjørn Christoffersen

Censur: 11 år

Fotos og trailer: Nordisk Film

Premiere: 25. december   2018