Menu Luk

TROLLS

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Sjov tegnefilm om de danske trolde fra Gjøl.

Efterårsferien står for døren, og det er tid til en tur i biografen med ungerne. Tegnefilmen Trolls er et godt bud. Der er sjov og ballade for alle pengene, men der ligger også et budskab bagved. Hvis vi vil frem her i livet, skal vi smide vores pessimistiske tendenser over bord og beslutte os til et optimistisk livssyn. Noget vi i alle aldre kan nikke genkendende til, men som kan være nok så svært at efterleve.

De danske trolde fra Gjøl med deres ikoniske hårpragt i alverdens farver er vores hovedkarakterer. De fleste af os kender dem fra vores barndom. De har på verdensplan været populære on and off i snart 60 år, siden Thomas Dams firma Dam Thing begyndte at producere de runde små glade trolde i 1958.  I 1963 blev de af US Toy Association kåret som årets bedste legetøj. Det samme skete i 1991. Så de har, på trods af store kopiproblemer, været big buissnes i mange år. Det er de også i dag, hvor det amerikanske filmselskab DreamWorks, der står bag den computer-animerede filmserie Shrek, har lavet en film om de lykkelige trolde.

Trolls

Foto: 20th Century Fox

Nu til handlingen. I over 20 år har troldene levet lykkeligt i fred for deres fjender, Borkerne. De er kisteglade, danser, synger og fester ved en hver given lejlighed. Og så krammer de hinanden en gang i timen. Alt ånder idyl og livsglæde. Lige indtil deres høje musik kommer til at vække de onde Borkere, som fanger nogle af troldene, for at putte dem i en gryde og lave et festmåltid ud af dem.

Prinsesse Poppy, verdens lykkeligste trold(Stine Bramsen) tager med troldenes eneste pessimist, den blege og overforsigtige Kvist(Christopher Nissen) på en mission for at redde de tilfangetagne trolde. På rejsen får de kam til deres kulørte hår, men lærer også noget om de virkelige værdier i tilværelsen.

Trolls

Foto: 20th Century Fox

Musikken har en afgørende rolle i Trol1s. Det er Justin Timberland der står bag filmens soundtrack med et hav af klassiske ørehængere som Diana Ross’ I’m Coming Out, Cyndi Laupers True Colors, Lionel Richies Hello og Simon & Garfunkels The Sound of Silence, samt flere af Timberlakes egne numre bl.a. Can´t stop the feeling . Man bliver simpelt hen super glad af den musik Og det smitter af på ens opfattelse af filmen. Et godt greb.

Tempoet er som i andre tegnefilm hæsblæsende. For meget efter min mening.  Mindre børn vil nok have svært ved at følge med. Der er også nogle ret voldsomme scener. Filmen frarådes børn under 7 år.

Trolls

Foto: 20th Century Fox

De små trolde er charmerende og deres strittende hår er lige godt handy. Har man brug for en trappe, kan man folde håret ud, og komme op i højderne i løbet af to sekunder. Håret kan også bruges som tov eller pisk. Meget praktisk, når man skal kæmpe mod de onde Borkere.

Positiv tænkning og fællesskab er ifølge Prinsesse Poppy fundamentet for lykke. Som hun siger: Man bliver ikke lykkelig. Lykken er der allerede, Nogen gange skal man bare have hjælp til at finde den frem.

Om man bliver lykkelig af at se Trolls med ungerne i efterårsferien, er nok lige at stramme den, men humøret vil stige nogle grader og musikken vil inspirerer til en tur på dansegulvet.

Trailer: 20th Century Fox

 

Instruktører: Mike Mitchell og Walt Dohrn

 

Premiere: 13. oktober 2016