Menu Luk

∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Den berømte finske violinist Karin Nordstrom(Matleena Kuusniemi) holder koncert i København. Publikum er begejstret og det er dirigenten, hendes tidligere lærer og elsker Bjørn Darren(Kim Bodnia) også. Da de følges ad på vej hjem fra koncerten, bliver hun ramt af en bil. Hun slipper nådigt, men hendes ene hånd får varige men. Hun må stoppe sin musikkarriere.

Filmen handler om at overleve, når tæppet bliver revet væk under en. Musikken har været Karins passion og livsværk, siden hun var en lille pige, og pludselig er det uigenkaldeligt slut. Hun nægter at erkende det.

Selv om hun ud over karrieren er begavet med en rar mand og en 10 årige søn, har masser af kollegaer og venner, der står parat til at hjælpe, bryder hendes verden totalt sammen. Man forstår hende godt.

I filmens første scene ser vi hende lige før koncerten gøre sig mentalt klar til sin optræden. Og så går hun på. Hun spiller følelsesfuldt og smukt akkompagneret af det store symfoniorkester. Man bliver grebet. God start.

Efter ulykken får hun tilbudt et job som underviser i violin på konservatoriet i Helsinki. Her møder hun den talentfulde 27 årige Antii(Olavi Uusivirta), som hun indleder et forhold til. Filmen tager i den forbindelse et fokusskift fra en fortælling om tab af livsnerve til et banalt kærlighedsdrama mellem en lærer og  hendes elev. Det er lidt synd.

Da der bliver mulighed for at Antii kan udtages til at spille en koncert i København dirigeret af Bjørn Darren følger Karin med Antii til  København. Her udfolder der nogle ret provokerende scener, der vækker mindelser om den amerikanske film Whiplash(2014).

Grundliggende er Karin narcissist og ikke et særlig sympatisk. Vi føler ikke rigtig med hende, også selv om vi sagtens kan sætte os ind i hendes svære situation. Hun kommer ikke rigtigt videre med det egentlige problem, hendes tab af identitet.

Det finsk/danske drama er smukt fotograferet med mange skønne billeder af den golde finske natur og et solbeskinnet København. Det store stemningsskabende symfoniorkester står primært for underlægningsmusikken. Man bliver helt høj.

Bag filmen står den prisbelønnede finske instruktør og manuskriptforfatter Paavo Westerberg, som bl.a. har skrevet og instrueret 20 skuespil. Violinisten er hans debut som spillefilms instruktør.

Violinisten er, selv om den omhandler eksistentielle spørgsmål en smal film. Tempoet er langsomt. Kameraet roligt og håndholdt. Matleena Kuusniemi og Kim Bodnia yder begge fine præstationer som Karin og Bjørn, men speciel Karin er som karakter for endimensionel, til vi rigtig føler med hende.

Det havde være mere interessant, hvis filmen havde nedtonet hendes forhold til sin elev, og gjort mere ud af hendes identitets tab. Så var vi blevet rigtigt rørt.

Instruktør: Paavo Westerberg

Fotos og trailer: SF Studios

Premiere. 21. juni 2018