Kulturkupeen

Teorien om al ting

 

∗∗∗∗∗

Betagende film om fysikeren Stephen Hawking.

Den måtte jo komme. Filmen om, en af verdens førende teoretiske fysikere den handicappede Stephen Hawking(Eddie Redmayne). Det er en rigtig god historie. Filmen handler ikke så meget om hans imponerende professionelle karriere, men mere om hans privatliv, herunder hans ægteskab med Jane Hawking(Felicity Jones) gennem 30 år. Historien, der fortælles ud fra hendes perspektiv, tager udgangspunkt i hendes bog: Travelling to Infinity: My Life with Stephen. ”Filmen handler i lige så høj grad om kærlighedens fysik som om kærligheden til fysik ” siger filmens manuskriptforfatter Anthony McCarten.

TTOE_D01_00123.jpg

Foto:United International Pictures

Vi befinder os i 1963 på universitetet i Cambridge. Den 21.årige nørdede fysikstuderende Stephen Hawking har vist helt specielle evner for forståelsen af begrebet tid og universets skabelse. Han har en lysende fremtid foran sig. Han forelsker sig i Jane, som læser litteratur, og hun i ham. Helbredet skranter lidt og en dag bliver han diagnosticeret med den grusomme sygdom ALS, som bevirker, at han gradvist vil miste både bevidst og ubevidst kontrol over sine muskler. Hjernen vil være intakt og fortsat fungere. Lægerne siger, at han har to år tilbage. Stephen reagerer ved at isolere sig, men Jane insisterer på deres kærlighed og liv sammen selv om det skulle blive kort. De bliver gift og får tre børn. Som sygdommen gradvist forværres bliver det sværere og sværere for Jane at passe den plejekrævende Stephen, som sidder i elektrisk kørestol og til sidst også mister stemmen. Ny teknologi giver ham imidlertid mulighed for langsomt at stave sig frem ord for ord, som oversættes i et taleprogram. Alt imens kører hans karriere derudad, og han udgiver sin banebrydende forskning i bogen A Brief  History  of  Time, og bliver hædret verden over. Jane møder i et kor i den lokale kirke Jonathan, som er enkemand, og som hjælper familien. Sød musik opstår mellem dem. Jane har imidlertid ikke i sinde at give efter for sine følelser. Hun har et kald.

Filmen stiller spørgsmål til det evige dilemma. Hvor langt skal man gå for de mennesker man elsker. Filmen viser uden formildende omstændigheder, hvor hårdt livet er for Jane. Hun har måttet lægge sin egen karriere på hylden i mange år for at passe børnene og sin syge mand. Ved Oscaruddelingen i år vandt Redmayne en Oscar for bedste mandlige hovedrolle for sin fortolkning af Hawking. Det er en fuldkommen pragtpræstation Redmayne præsterer. Han forvandles fra en rask og rørig 21 årig ung mand til en forkrøblet og næsten totalt handikappet person. For at forberede sig til rollen har Redmayne mødt den virkelige Hawking og besøgt ALS patienter både i deres hjem og på hospitaler. Der er en hjerteskærende scene i den første del af filmen, hvor han forsøger at komme op af trappen til første sal, mens familien har gæster nede i stuen. Meget stærk.

Filicity som Jane er også strålende. Hun udtrykker sin karakter instinktivt med stor kærlighed og råstyrke. Hun forsøger at balancere mellem at være en god hustru og mor og sine egne behov som en kvinde, der ønsker egen karriere.

Visuelt er filmen flot.  Mange scener er optaget på og omkring det smukke Cambridge University. Til slut kører filmen baglæns i nogle minutter med klip fra hele filmen, og vi ender, hvor vi startede med mødet mellem Jane og Stephen. En sjov lille detalje.

Instruktøren bag filmen er James Marsh, som har vundet flere priser for sin dokumentarfilm bl.a. en Oscar for Man on Wire(2008) om Philippe Petit, der i 1974 gik på line mellem World Trade Centers Twintowers.

Hawkings er i dag 73 år gammel, så lægernes dystre forudsigelser blev heldigvis ikke indfriet. Det blev derimod mine forventninger til filmen. En virkelig god og tankevækkende film.




Trailer: United International Pictures

 

Instruktør: James Marsh

Premiere: 26. februar 2015