Kulturkupeen

The Big Sick

∗ ∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Kærlighed og kulturkløft.

Blandede ægteskaber er trods globaliseringen stadig et kontroversielt emne. Der er lavet et hav af film om emnet lige fra den femdobbelte Oscarvinder og klassiker indenfor genren Guess who is comming to dinner(1967), en skøn film som den ældre generation uden tvivl vil huske med Katharine Hepburn og Sidney Potier til Kærlighed uden Grænser(2017)med Ruth Williams og Seretse Knama. Inden for nogle miljøer herunder det muslimske kan det være særligt problematisk.

Foto: Scanbox

The Big Sick handler netop om dette. Kumail(Kumail Nanjiani) kæmper for at slå igennem som standupkomiker i Chicago. Han drømmer om det store gennembrud og optræder på et lille intimt spillested. Her møder Kumail en aften pigen Emily V. Gordon(Zoe Kazan), der også bor i Chicago og er ved at færdiguddanne sig som terapeut. Hun tager med ham hjem, og hvad der kun skulle være en flygtig affære udvikler sig snart til mere.

Foto: Scanbox

Det er bare en hage ved det. Kumail kommer fra en pakistansk familie, som flyttede fra Pakistan til USA da han var 14 år. Det er gået familien godt. De hører nu til den øvre middelklasse og bor i et i et dejligt hus lidt udenfor Chicago. Kumails forældre forventer, at han vil gifter sig med en pakistansk pige efter deres valg. Der er en scene i filmen, der vender tilbage gang på gang: Kumail er til middag hos sin familie, og hver gang har hans mor helt tilfældigt også inviteret en ny ung giftemoden pakistansk pige. Ingen af morens potentielle svigerdøtre falder i hans smag. Kumail vil vælge selv. I en scene, hvor bølgerne går højt, og moren truer med at afbryde forbindelsen med ham, hvis han ikke makker ret, siger han: I kommer her til USA og lader som om det er Pakistan. Hvorfor flytter I ikke hjem? Da Emily pludselig bliver alvorligt syg må Kumail træffe et valg mellem familien og kærligheden.

Foto: Scanbox

The Big Sick er baseret på den sande historie om Kumail Nanjinas møde med Emily V. Gorden. De to har skrevet manuskriptet til filmen. Historien er stereotyp nærmest klichéagtig, en fortælling, vi har hørt mange gange før, men vi har den fra første hånd, hvilket giver den en særlig dimension.

Som den syge Emilys knuste forældre ser vi Holly Hunter som Beth og Ray Romano som Terry. Romano er specielt kendt fra et væld af tv-serier ikke mindst hans egen sitcom Alle elsker Raymon(1996-2005), som han både skrev, instruerede og selv spillede hovedrollen i. Den afvæbnende, underspillede humor samt sans for timing han brugte gang på gang i serien, kommer også frem i hans rolle som Terry. Der er noget Fedtmule over ham, meget charmerende.

Foto: Scanbox

Kumail, der spiller sig selv i en yngre udgave, gør det glimrende. Man kan sige, at han har forudsætningerne for at spille den rolle, i og med, at filmen handler om ham selv, og han har skrevet manuskriptet. Man fornemmer tydeligt, at netop hans fortid som standup-komiker har haft stor betydning for udformningen af rollen.

The Big Sick hører bestemt til de bedre romantiske komedier. Problematikken omkring globalisering kontra det traditionelle samfund, kommer vi uden tvivl fortsat til at se meget mere til på film. I The Big Sick er kulturkløften belyst ud fra en humoristisk synsvinkel. Dejligt og befriende.

Instruktør: Kumail Nanjiani

Trailer: Scanbox




Premiere 17. august 2017