Kulturkupeen

5 teater- og kulturfestivaler på trapperne!

Gode råd fra Ulla Strømberg.

( NB alle fotos fjernet.)

Husk kryds i kalenderen – summertime er festivaltidpd0012867_1516_140165_445x234px[1].

Click-festivalen, Cph-stagefestivalen – Heartland festivalen, Opera-festivalen og Ny Cirkus hos KIT.

Det kan virke uoverskueligt som New York Times om søndagen. Der er simpelthen for meget. Så her følger nogle hjælpende stikord til fem af sommerens teater- og kulturfestivaler.

Der er så mange tilbud, og det er jo fantastisk, hvis man ikke har travlt. Men hvordan man skal nå det hele? Og vi taler kun om festivaler inden for teaterområdet – musikfestivalerne i Roskilde, Skanderborg, Langeland og Jazzen i København overlader jeg ydmygst til andre.

 

Det starter med Click-festivalen i Helsingør – på Kulturværftet.

Allerede d. 20.-22. maj. KUN 2 DAGE. Hovedattraktionerne – set med dine øjne er den feministiske veteran Laurie Anderson som gør det både inden for – ord, digte, musik multimedier og film. Hun var her for få år siden, også i Helsingør, og var ganske betagende. Ung er hun ikke, en rigtig gammel 68er, der sikkert var på Woodstock, men det gør ikke noget: Laurie Anderson optræder i Helsingør allerede ugen inden festivalen, så det er Pinselørdag, d.14.5. kl. 20.

 

Årets store navn er komponisten Philip Glass. Avantgardemusikmanden, der også har skabt filmmusik til verdensnavne som bl.a. Woody Allen. Optræder fredag d.20. maj kl.19 i Helsingør – og om søndagen er der en samtale med ham. Billetprisen svarer til hans kendthed!

En gruppe, der kalder sig Taipei Copenhagen synes at pege frem mod et teaterudtryk, der ikke går af vejen for at bruge al mulig teknik. Men hvad det indebærer, kan jeg ikke helt læse mig til.

I øvrigt er programmet desværre ikke nemt at overskue – og vi er jo internationale, det hele er kun på engelsk. Det er som om Helsingør by er ved at forspise sig på Shakespeare.

Men prøv selv at se – spændende ser det ud.

www.clickfestival.dk

 

Cphstage.dk lyder også udenlandsk, men er for 95 % s vedkommende dansk og for danskere – et fint initiativ taget af en række af de mindre teatre for få år siden. Fra d.1. -12. juni vises adskillige af den danske teatersæsons bedste(små) forestillinger – også fra de store scener – herunder Odense Teater og Det Kongelige Teater bl.a. Det er et overskueligt program (på DANSK!), men kanon stort.

 

Der sælges allerede billetter, og det hele er meget intenst. Bliv ikke forvirret. Der skal købes billetter i forvejen. Der spilles over hele byen, så det kan være en kamp at nå fra sted til sted.

www.cphstage.dk

Heartland –festivalen er et helt nyt initiativ – som finder sted allerede i juni måned, d.10-11- juni. KUN 2 DAGE. Det hele foregår på Det smukke Egeskov Slot på Fyn – men det er ikke kun teater og musik. Det er snarere en rigtig kulturfestival. Programmet, der vist er lagt i samarbejde med Gyldendal og Politiken, bærer præg af de store institutioners fætter-kusinefester, men har man hang til at høre på klogeåger som interviewere er det lige stedet. Og Egeskov ligger jo midt i landet. Alle kan faktisk sove i deres egen seng og nå frem næste dag igen, men eller er der jo Falsled, hvis der ikke er optaget. Spændende, hvordan debuten i år vil arte sig.

 

Bjarke Ingels, ham arkitekten, Marina Abramovic (performancekunstner) og Tal R vil jeg gerne møde og betale både bropenge og entré for. Resten kan måske opfattes som Deadline-live, der serveres.

Pris for en dag: 655 kr.

www.heartlandfestival.dk

 

Copenhagen Opera Festival har allerede nogle år på bagen, og det gode er, at en stor del af arrangementerne foregår i det åbne byrum og kan opleveres uden den store planlægning.

Fra søndag den 31. juli til søndag den 7. august fyldes igen hovedstaden med operaoplevelser: 35 forskellige koncerter, forestillinger og en masse andre arrangementer på gader, pladser, teatre, kanaler mm.

www.operafestival.dk

 

 

KIT- Københavns Internationale Teater står igen i år for Metropolis –festivalen fra d.11. -28. august. – i København.

Emnet er Ny Cirkus. Teatergrupper kommer fra hele verden, og her er noget for kendere og nye publikummer med hang til ny cirkus og aktører med kontrol over kroppen. Det er ligesom i de gamle Fools-festival-dage, men mere koncentreret. Godt initiativ, som lukker vinduet op mod det nyeste nye fra udlandet. Der spilles som sædvanligt på spændende og utraditionelle steder – som selv københavnerne ikke kender. Check selv programmet

www.kit.dk