Kulturkupeen

99 HOMES

Grådigheden sat i system

∗∗∗∗

Af TOM HARPØTH

Ramin Bahranis filmthriller 99 HOMES åbner med et netop begået selvmord. Dette er den barske udvej for udsatte amerikanere under den økonomiske krise. Så er tonen slået an.

Den amerikanske drøm om, at man ved ærligt arbejde kan nå langt i samfundet, har trange kår i Ramin Bahranis thriller. For der er ikke noget arbejde at få i delstaten Florida i 2010. Krise og arbejdsløshed og deraf følgende vanskeligheder betyder en social og menneskelig deroute for mange amerikanere. Mange udsættes fra deres hjem, og det rammer også denne films hovedperson, den dygtige bygningshåndværker, men arbejdsløse Dennis Nash, godt portrætteret af Andrew Garfield.

Foto & Trailer: © Scanbox Entertainment

Dermed står Nash i en desperat valgsituation: For at få penge til mad på bordet og en seng at sove i til sin søn og sin mor (den altid fremragende Laura Dern), som han bor sammen med, kan han vælge at stå op imod overmagten, her symboliseret ved boligspekulanten Rick Carver. Eller han kan gå til bunds i fattigdom.

Foto & Trailer: © Scanbox Entertainment

Nash træffer det svære valg at arbejde sammen med Carter. Det kan opfattes som en pagt med djævelen ikke for at bekæmpe ham, men for at overleve. Og her begynder glidebanen for dem begge med stadig hårdere metoder for at få stadig flere penge. Carters metoder bliver mere og mere lyssky, og de groveste opgaver sender han blot videre til Dennis Nash. Og hvor langt skal man gå for at beskytte sin familie? Hvor langt kan man gå?

Foto & Trailer: © Scanbox Entertainment

Kameraholdet gør et godt stykke arbejde med at portrættere de tre hovedpersoner, Nashs tvivl, Carvers rå kalkuler og Nashs mors tapre indsats for familien. Familiedramaet rulles op, og Nash presses mere og mere ud på vanskellige opgaver. Grådighed avler grådighed. Individualisme er den herskende ideologi over for et kollektivt og socialt ansvar. Hvem skal man egentlig arbejde for? Sig selv, sin familie, sine sociale forbindelser, venner, naboer? Når nøden virkelig banker på ens dør, er man villig til at gå langt, – for langt.

Ramin Bahrani har begået en thriller, der rammer lige ned i samfundets og den enkeltes krise. Grådigheden, uretfærdigheden og de rette moralske valg bliver sat til skue, og man forstår den vrede, frustration og desperation, som ulmer i det amerikanske samfund. Og man ser også som et sidetema det farlige i, at amerikanske borgere har ret til at forsvare deres ejendom med våben. Når man bruge våben, vil man også gribe til våben.




Foto & Trailer: © Scanbox Entertainment

Den eneste uforløste person er Carver. Hvor de andre personer er mere runde og hele med tvivl og åbenhed, er Carver mere som en kliche på ondskaben og grådigheden uden den store variation. Men han fungerer fint som modstykke til de andre, mere varme personer.

Titel: 99 Homes

Varighed: 112 minutter

Instruktion: Ramin Bahrani