Kulturkupeen

Den Blå Planet med fisk uden kulturelle barrierer.

∗ ∗ ∗ ∗ ∗ ∗

Sommerglæder, 1.

Set og oplevet af Ulla Strømberg.

Foto: Amalie S. Loft

Foto: Amalie S. Loft

Jeg er blevet bidt af en gal fisk. Efter et besøg i Den Blå Planet yderst på Amager må jeg simpelthen lære noget mere om fisk, fordi de både er fascinerende og basale i hele vort balancerende system.

På Den blå Planet er man bevidst om at oplyse og underholde – og på det interne plan at udvikle og forske. Sådan lyder opgaven. Men publikumsdelen er ikke mindst vigtig, for 770.000 årlige besøgende må ikke gå slukørede hjem, og det går de heller ikke.

Senest har planeten, godt økonomisk støttet af et par fonde, udviklet et nyt pædagogisk digitalt formidlingshalløj, hvor man, barn eller voksen, via en app på mobilen ikke alene kan sætte sin egen lille fisk fri på en digital storvæg – man kan også få alskens informationer, som ikke står på plancherne foran de forskellige vinduer ved bassiner.  Det var anledningen til mit besøg, men selve basis-udstillingen var dog  så suggererende, at jeg blev helt forpustet.

 

Foto: Amalie S. Loft

Foto: Amalie S. Loft

Fiskene er i evig fart eller som det hedder på moderne mediesprog: fiskene er på rejse. Da bassinerne jo heller ikke er større, end at de kan rummes i bygningen, kan man blive stående på samme plet under den fantastiske glasgang med vand til alle sider. I løbet af et par minutter defilerer flere hundrede fisk lige forbi ens snude – fra rokker til hammerhajer!

Pressefoto. Tunnelen med vand til alle sider.

Pressefoto. Tunnelen med vand til alle sider.

Der er vand og fisk overalt. Man står midt blandt fiskene, tørskoet og uden vådt hår, så det er ren indbildning, men netop den følelse, som Den Blå Planet så succesfuldt har arbejdet med i flere år. Og det er lykkedes af såvel arkitektfirmaet 3xN – som af de andre superspecialister, der frekventeres – denne gang Atelier Bruckner fra Stuttgart til den nye, digitale udstilling.

Og selvfølgelig er det godt med al den digitale udvikling, men de levende fisk er stedets legitimering forenet med Planetens perfekte placering på strandkanten. Vendes blikket væk fra den futuristiske bygning rammer øjnene Øresund, og det er en glæde. Jeg må derud igen snarest. Kan varmt anbefales alle – i alle aldre og køn.

Foto: U.S.

Foto: U.S.

 

(Prisen er meget høj: kr. 169,- for voksne ( fra 12 år ) og for børn ( 3-11) kr. 95,-) Meget mærkeligt, at man i Den blå Planet er voksen allerede som 12-årig. Er det en ny kriminel lavalder, der spøger her?

www.denblaaplanet.dk

Facts: Den Blå Planet er et udstillingsakvarium beliggende i Kastrup i Tårnby Kommune på Østamager. Det blev indviet af Dronning Margrethe og Prins Henrik den 21. marts 2013 og åbnede for offentligheden den 22. marts 2013. Det er på 10.000 kvadratmeter plus udenomsarealer.

Tegnet af 3xN A/S.