Kulturkupeen

Den lille afskyelige snemand

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Teenage-pigen Yi, der har mistet sin far, bor sammen med sin mor og mormor i en lejlighed i Shanghai. Hun drømmer om at se alle Kinas pragtfulde landskaber. Floder, bjerge, landsbyer, frodige marker og ikke mindst den legendariske Buddha klippe i det sydvestlige Kina. En rejse som det var meningen, at hun og hendes far skulle have taget på sammen. Hendes kæreste eje er farens violin, som hun spiller på om aftenen, når hun sidder alene oppe på ejendommens tag og kigger ud over byens lys.

Foto: United International Pictures

Det er sommerferie og Yi arbejder dagen lang som hundelufter, babysitter og gadefejer for at få råd til sin drømmerejse, en tur til Mount Everest. En aften da hun sidder på taget og spiller på sin violin, møder hun en Yeti, en mytisk kæmpe hvid og pelset skabning, som iflg. sagnet om Yetierne siges at holde til i Himalaya. Yetien er undsluppet fra en rigmand, der har brugt sit liv på at bevise dens eksistens. Jeg ved ikke, hvor du kommer fra, men du hører helt klart ikke til her siger hun til Yetien. Yi og hendes venner Jin og Peng beslutter at følge Yetien tilbage til dens hjem på Mount Everest. I hælene på dem følger rigmanden og hans medsammensvorne for at få yetien tilbage.

.Foto: United International Pictures                                                                                               Den lille afskyelige snemand er ren girlpower. Yi er enerådig, snarrådig og modig, og så har hun et hjerte af guld. Instruktøren Jill Culton siger om filmen, at hun har været inspireret af Spielbergs  science fiction film E.T. (1982), hvor en dreng møder en alien. I Den lille afskyelige snemand er det en pige, der møder et fremmed væsen, som i begyndelsen virker skræmt, men senere viser sig af have overnaturlige og magiske kræfter, som også rækker til at hjælpe Yi med at håndtere sin sorg. Historien om hendes store savn og violinen, som er hendes kæreste eje, er et centralt element i filmen.

Foto: United International Pictures

Tempoet er højt. Indimellem nok lige lovligt overgearet, men samtidig finder vi også stille og poetiske scener f.eks. når Yi spiller på sin violin. Man fornemmer, at det instrument er alt afgørende for hende. Det faktum at filmen foregår i det sydlige Kina virker eksotisk og dragende. Visuelt er filmen, flot med klare farver og panoreringer over landsbyer, smukke landskaber, bølgende gule marker, uvejsomme bjerge og brusende floder.

Foto: United International Pictures

Fanny Leander Bornedal, Oliver Berg og Sigurd Philip Dalgas lægger danske stemmer til Yi og hendes venner Jin og Pen, mens Vigga Bro lægger stemme til Yis mormor Mo Mo.

Vil de lidt større børn se tegnefilm i biffen er Den lille afskyelige snemand et anderledes og godt bud.

Instruktør: Jill Culton

Filmen frarådes børn under syv år.




Premiere: 3. oktober 2019

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *