Kulturkupeen

De forbandede år

∗∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

De dukker op med mellemrum. Danske film op om besættelsen. F.eks. Under Sandet(2015) og Fuglene over Sundet( 2016). De forbandede år er sidste skud på stammen, en gribende film, der sætter fokus på samarbejdspolitikken mellem Danmark og Tyskland i årene 1940-1943.

Karl Skov(Jesper Chistensen) ejer en større elektronikvirksomhed med mange ansatte. Han bor i et stort hus ud til Øresund med sin hustru Eva(Bodil Jørgensen). De har fem voksne børn. Familien lever et trygt og privilegeret overklasseliv, indtil Tyskland besætter Danmark i 1940. Karl kæmper for at drive sin virksomhed videre på trods af besættelsen. Det viser sig ikke at være nemt, og snart kræver besættelsesmagten, at han omlægger sin produktion til varer, der kan afsættes til det tyske marked. Karl og ikke mindst hans hustru er stærkt imod samarbejdet med tyskerne, men Karl har ikke noget valg. Inden længe medfører samarbejdet uforudsete smertelige tab for familien.

Foto: Scanbox

Karl og Evas børn reagerer vidt forskellig på besættelsen. En af sønnerne søger ind i Det Danske Frikorps for at deltage i kampe mod kommunismen på Østfronten. Vel at mærke på tysk side. En anden søn melder sig ind i det danske kommunistparti og deres datter gifter sig i hemmelighed med en tysk ubådsofficer.

Filmen fokuserer på overgangen fra et frit til et besat land, og hvilke konsekvenser det har for befolkningen, Instruktøren Anders Refn har brugt 20 år på researche, skrive manuskriptet og forberede sin film. Han siger: Min medforfatter Flemming Quest Møller og jeg har haft et ønske om at belyse samarbejdet mellem danskerne og nazisterne, som i dansk filmhistorie er et af de mest underbelyste kapitler af krigen.

Foto: Scanbox

Jesper Christensen yder en fremragende præstation som Karl. Han er en sympatisk mand, der gang på gang må gå på kompromis med egne idealer, men vil gøre alt for at hjælpe sin splittede familie. Det er ikke en let opgave. Man føler med ham. Det er ikke første gang vi ser Jesper Christensen i en rolle der foregår under 2. verdenskrig. Vi så ham som Kong Haakon i den norske film Kongens Valg(2017), hvor kongen efter Danmarks kapitulation d. 9 april 1940, umiddelbart  stod i samme situation som sin bror Christian d. 10. af Danmark, da den tyske besættelsesmagt rykkede ind.

Vi ser flere interessante og stærke karakterer i De forbandede år. Ikke mindst Eva. Bag hendes skrøbelige fremtoning, gemmer der sig mod og jernvilje.

Foto: Scanbox

Der er en afgrund mellem det ubekymrede overklasseliv på Vedbæk Strandvej og den alvorlige og truende politiske situation. Men trods besættelsen og mørklækningsgardiner går livet videre. De unge mødes, spiller musik og danser sammen. De forelsker sig og holder jul, som de plejer. Det gælder om at normalisere det unormale.

 

Foto: Henrik Petit

De forbandede år er en rigtig god film, som ud over at være gribende og underholdende, gør os klogere på et vigtigt stykke af vores historie.

Instruktion; Anders Refn




Trailer: Scanbox

Premiere: 9. januar 2020

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *