Kulturkupeen

Kvinden i Guld

∗∗∗∗

Af Eva Zierau

Flot film om en jødisk kvindes kamp for at genvinde sin retmæssige arv og familiens ære

Kvinden i Guld bygger på en sand historie om en ung jødisk kvinde Maria Altmann, som under nazisternes indtog i Wien i 1938 med hjælp fra menneskesmuglere flygtede til USA med sin mand. Hendes familie blev som jøder nægtet udrejsetilladelse, og de fleste omkom i koncentrationslejre. Familien var velhavende og ejede mange kunstværker, herunder flere billeder af maleren Gustav Klimt. Det mest berømte af disse var et portræt af hendes moster Adele Bloch-Bauer, mere kendt som Kvinden i Guld. Nazisterne konfiskerede familiens kunstskatte herunder Kvinden i Guld.

Foto: Scanbox Entertainment

60 år senere tog Maria Altmann (Helen Mirren) ved hjælp af en ung advokat Randy Schoenberg(Ryan Reynolds) kampen op mod de østrigske myndighede for at genvinde sin retmæssige arv og familiens ære.

Historien er dybt fascinerende. Maria er 81 år, da vi møder hende i 1998. Hun bor i LA , hvor hun driver en lille tøjbutik. Hun er alene, barnløs og lever et beskedent liv. Hun har ikke været tilbage i Wien i 60 år og er ikke glad for at få ribbet op i sin dystre fortid. På et tidspunkt er hun ved at opgive sagen, men Randy insisterer på at fortsætte, og snart kører sagen både i USA´s Højesteret og i det Østrigske retssystem. Alt imens ser vi et væld af flashbacks tilbage til hendes og hendes families liv i nazitidens Østrig. Ikke just et opmuntrende syn.

Kvinden i Guld er stærkt følelsesladet. For Maria er der meget mere end millioner af dollar på spil. I det virkelige liv fik Maria mere end 300 millioner dollar ud af sin kamp mod systemerne. En pæn slat penge, men det var ikke det, der drev hende. Hun ville have oprejsning for de overgreb nazisterne påførte hendes familie.

Foto: Scanbox Entertainment

Mirren er endnu engang filmens dronning. Vi husker hende fra The Queen (2006) om Dronning Elisabeth II, en præstation hun vandt en Oscar for.  Det virker nærmest, som om  Mirren er gået direkte fra denne rolle til Kvinden i Guld. De to karakterer minder om hinanden. Begge har denne underspillede no nonsense britiske facon.  Maria siger tingene ligeud, også når det ikke er comme il faut. Hun er både stædig og stolt, men man tror på hende og hendes projekt.

Randy virker knap så markant og personlig. Måske var han det ikke i virkeligheden, men han må lige godt have været gjort at noget helt specielt, hvis han, som relativ uerfaren advokat, havde styrken og modet til at gå op mod to retssystemer. Randy og Maria er et umage par, hvis forhold udvikler sig til et nært venskab, efterhånden som filmen skrider frem. Filmen minder således noget om Philomena med Judy Dench og Steeve Coogan.

Simon Curtis står bag filmen. Han blev nomineret til en Oscar i 2011 for filmen, My Week With Marilyn, hans første spillefilm. Kvinden i Guld er hans anden.

Filmens tema er klassisk. En historie om de svage, der tager kampen op mod de stærke, og vinder. Det faktum, at filmen bygger på virkelige hændelse, giver den en følelsesmæssig dybde. En sentimental, visuelt flot og fascinerende film.

Instruktør: Simon Curtis

Premiere: 29. oktober 2015