Kulturkupeen

Gud eksisterer, hendes navn er Petrunya.

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Stærk og engagerende.

Gud eksisterer, hendes navn er Petrunya foregår i Nordmakedonien. Petrunia(Zorica Nusheva) filmens hovedperson er en fattig, overvægtig og arbejdsløs 34 årig kvinde med et knivskarpt intellekt. Filmen bygger på en virkelig hændelse i 2014.

Der er ikke megen glamour over Petrunya´s liv endsige den by Stip, hvor hun bor i. Alt er gråt, forfaldent og trist. Petrunya(Zorica Nusheva) bor sammen med sine forældre i en lille nedslidt lejlighed i et gråt betonbyggeri.

Foto: Øst for Paradis

I første scener ser vi hende ligge under dynen, mens moren forsøger at vække hende. Du har et interview om en time. Et job vil give dig social sikkerhed og pension. Du er ikke ung mere. Sig du er 25, siger moren. Det er ikke første gang Petrunia har været til interview. Hun er akademiker, nærmere betegnet historiker men har ikke arbejdserfaring, og ingen i den lille by kan bruge hendes kompetencer. En ubehagelig og klam mellemleder på virksomheden interviewer hende. Ren MeeToo fra første parket.

På vej hjem stopper hun ved floden, der løber gennem byen. Her foregår en årlig tradition. Hvert år den 19. januar på Åbenbaringens dag, kaster den lokale præst et trækors i floden, og hundredvis af mænd springer i det kolde vand for at blive den, som griber korset. Held og evig lykke vil nemlig følge den, som får fat i det. Mændene ænser ikke Petrunya, og da korset lander tæt ved, hvor hun står, springer hun i vandet og griber korset for øjnene af alle mændene, som bliver rasende. Hvad bilder en kvinde sig ind at deltage i ritualet? Helvede bryder løs, men Petrunya står fast. Hun greb korset og nægter at give det tilbage. En kvindelig journalist har optaget hele optrinnet på video og lagt det op på YouTube, så der ikke kan herske tvivl om, at Petrunya rent faktisk har grebet korset, selv om mændene hårdnakket forsøger at påstå det modsatte. Hele optrinnet udvikler sig, og byen er i oprør. Hvad skulle de have gjort, hvis Gud var en kvinde? Det er 2018, og det føles som Middelalderen i Makedonien, Jeg har ikke gjort noget ulovligt. siger Petrunya, da hun bliver afhørt på politistationen.

Foto: Øst for Paradis

Filmen viser et korrupt system, hvor offentlige skrankepaver holder sandheden ud i strakt arm. De er uvederhæftige og lyver, så det driver. Hvad de bare ikke helt har forstået er, at Petrunya intellektuelt er dem en overlegen modstander. Hun er klar over, at hun ikke har gjort noget ulovligt, og hun holder ved sit standpunkt om at beholde korset, som hun mener lige så godt kan havne hos en kvinde som en mand.

Foto: Øst for Paradis

Nusheva yder er flot præstaton som Petrunya. Det er hendes første store filmrolle. Der er power i hendes spil, og man føler med hende hele vejen. Den rigtige Petrunya bor efter sigende nu i London. Det kan man godt forstå, hvis filmen generelt afspejler kvinders stilling i Nordmakedonien. Instruktøren Teona Strugar Mitevska kalder sin film feministisk: Det er svært at forestille sig at være kvinde og ikke være feminist. Feminisme er ikke en sygdom eller noget, som man skal være bange for. Lighed, retfærdighed og egenkapital for alle er i hovedbudskabet i feminismens ideologi.

Foto: Øst for Paradis

Rent visuelt finder vi brug af håndholdt kamera, atypisk billedbeskæring og flere ultranære billeder herunder også nogle, der er vendt på hovedet.

Gud eksisterer, hendes navn er Petrunya er en satirisk film om religion og feminisme, en film der rummer både humor og tragedie. Filmen har fuldt fortjent vundet flere internationale priser. Der er noget at tænke over og tale om, når man har forladt biografen.

Instruktør: Teona Strugar Mitevska

Premiere: 12. november 2020

Trailer: Øst for Paradis




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *