Kulturkupeen

Amend- The Fight for America

Af Eva Zierau.

Netflix: Ny dokumentarserie i seks dele om borgerrettigheder i USA.

Omtale af episode et og to.

Hvad tænker du på, når du tænker på USA? Frihedsgudinden, baseball, månelanding eller måske et stykke American Pie? Starten på den nye Netflix dokumentarserie Amend- The Fight for America. Orderne sagt af den amerikanske sorte Oscar-nominerede skuespiller og rapper Will Smith, som gelejder os gennem serien om borgerrettigheder i seks dele. Men nok så interessant forsætter han, kunne det måske være at tænke på begreberne retfærdighed, frihed og ligestilling som er nedfældet i 1868 i det 14. Amendment(tillæg) til den amerikanske forfatning. Det 14. Amendment definerer en række garantier for amerikansk statsborgerskab. Herunder forbyder bestemmelsen stater at indskrænke borgernes privilegier eller immunitet, giver dem ret til passende rettergang, stemmeret(for mænd) og lige juridisk beskyttelse.

Foto:Cr.Adyani/NETFLIX©2021                                                                                                                                                                                                                                                              Når man bliver født i USA, får man automatisk amerikansk statsborgerskab. Alle får lige rettigheder og samme juridiske beskyttelse. Et samfund af ligestillede er kernen i den Amerikanske Drøm. Amend- The Fight for America handler om kampen for disse borgerrettigheder i sidste halvdel af 1800 tallet.

I seriens første to afsnit følger vi den tidligere slave Frederick Douglas(1818-1895), der flygter fra trældom i Sydstaterne og ankommer til New York, hvor han selvom, han aldrig har gået i skole, bliver en af datidens mest betydningsfulde forkæmpere for afskaffelse af slaveriet. Han er indbegrebet af den amerikanske drøm, en selfmade myreflittig forretningsmand, der trods sin hudfarve arbejder sig op til samfundets top. Derudover er han en gudsbenådet taler og kan samle et hav af hvide borgere til sine flammetaler om borgerrettigheder. Det lykkes ham også at overbevise Præsident Abraham Lincoln(1809-1865) om, med hjemmel i det 14. tillæg til forfatningen, at støtte racelighed og afskaffelse af slaveriet. Det var bare ikke sådan, hvide folk i Sydstaterne fortolkede loven. De var nemlig fast besluttede på at få forholdende tilbage, som de havde været før. De ville ikke undvære slavernes arbejdskraft.

Foto: Courtesy of Netflix/NETFLIX©2021

Det er hård kost at se de to episoder om slaveriets historie i USA. Magen til overgreb, ufattelig vold og terrorisme på den sorte befolkning f.eks. i forbindelse med Ku Klux Klans uhørligheder i form af bortførelser, lynchning og hængning, skal man lede længe efter. Alt sammen for at fratage de sorte amerikanere deres nyerhvervede borgerrettigheder, samt for at afskrække hvide fra at sympatiserede med sorte. Vi kender godt historien. Men i knap to timer at blive massivt bombarderet med et væld af  fotografier, der afspejler en så grum epoke, er lige godt tungt.

Will Smith gelejder os med respekt og et dybt engagement rundt i dette mørke kapitel af den amerikanske historie flankeret af interview med diverse nulevende sorte amerikanske historikere og videnskabsfolk.

Visuelt skiftes der mellem nævnte interview, faktuelle billeder fra dengang og illustrerende tegnefilm. Da filmmediet dukker op i begyndelsen af det 20. århundrede bliver den ca. tre timer lange racisiske stumfilm Birth of a Nation(1915) et tilløbsstykke. Senere har der gennem filmhistorien været et væld  af amerikanske film, som  netop omhandler racespørgsmål dengang herunder klassikeren Borte med Blæsten(1939).

I anden episode bliver vi taget ved hånden op igennem det 20. århundrede, hvor vi bl.a. møder Martin Luther King og ser på bevægelsen Black Lives Matter.

Alt i alt er de to episoder af Amend- The Fight for America gribende og tankevækkende. Med Will Smith ved roret, et frisk pust i forhold til mange andre historiske dokumentarer, bliver vi ført ind i et dystert kapitel af Amerikas historie. For den sags skyld også indirekte i Europas, hvor vi som bekendt også engang handlede med slaver.

Ud over interesserede i amerikansk historie, hvem retter denne del af dokumentarserien sig så til? Et oplagt bud er de unge. Serien kunne i den sammenhæng måske bruges i undervisningsøjemed. Der er i hvert tilfælde meget at tale om bagefter.

Premiere Netflix 17. februar 2021

Instruktører: Kenny Leon og Reinaldo Marcus Green

Censur:  Frarådes børn og unge 16 år

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *