Kulturkupeen

NINJABABY

∗∗∗∗

Af Eva Zierau.

Skæv og anderledes film om norsk kvindeliv.

Broderfolket er gode til de lidt skæve film. I 2014 havde vi fornøjelsen af premiere på 1001 gram, i 2015 Mod Naturen og i 2016 Kvinder i for store Herreskjorter. Fælles for disse film er, at de har noget på hjerte, er fantasifulde og sjove, samtidig med, at de også bevæger sig på et dybere lag. Det gælder også Ninjababy, en ungdomsfilm, som med fordel også kan ses af den ældre generation.

Den 23 årige Rakel(Kristine Kujath Thorp) er blevet gravid efter et one-night -stand. Det er ikke noget der passer hende. Er der noget hun ikke vil i denne verden, er det at få børn. Som i aldrig. Problemet er bare, at hun er gravid i sjette måned uden at vide det, så abort er ikke en option.

Foto: Øst for Paradis

Rakael reagerer med fornægtelse og frustration. Hun føler at barnet i maven har gennemskuet hende. Barnet bliver hendes konstante plageånd, og hun kalder det ”fucking jævla sneaky ninja baby”. Kommunikationen mellem hende og barn foregår gennem Rakaels fantasifulde tegninger, som er en central del af filmens visuelle udtryk. Vi ser en konstant skiften mellem realfilm og animation  Det virker godt.

Ingvild Sve Flikke, der stod bag den let syrede film Kvinder i for store herreskjorter, som ligeledes gjorde brug af animation i form af små nærmest lidt Disney-agtige flagrende, kvidrende hvide fugle, står også bag Ninjababy. Her har animationsdelen imidlertid en langt mere dominerende rolle. De mange samtaler mellem den vordende mor og Ninjababyen, som er godt og grundigt frustreret over at Rakael ikke vil have sit barn, er filmens clou. Rakaels barnløse halvsøster vil hjertens gerne adoptere barnet, men spørgsmålet er om det er en god ide.

Foto: Øst for Paradis

Filmens overordnede budskab er, at vi alle må gøre vores egne fejltagelser og lære af dem. Kun på den måde kan man blive forløst.

NINJABABY er hudflettende ærlig historie om en ung kvinde i krise. En på en gang morsom og tragisk film om at bryde normerne. Filmen, der har en noget overraskende slutning, stiller spørgsmål til traditionelle kønsroller, hvor det fortrinsvis er kvinder, der tager ansvaret for børnene.

Foto: Øst for Paradis

Nordmændene er bare dygtige til ungdomsfilm og serier. Tænk bare på kultserien SKAM, der har haft stor international bevågenhed og er solgt til et hav af lande. NINJABABY er anderledes, sjov og rørende. Bestemt værd at se.

Instruktør: Ingvild Sve Flikke

Premiere: 12. august 2021

Trailer: Øst for Paradis




Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *