Kulturkupeen

RESPECT

∗∗∗∗

Bevægende og underholdene.

Aretha Franklins legendariske stemme er indbegrebet af soulmusik. Hendes kraftfulde og insisterende sang har fascineret generationer. Tænk bare på  megahits som  Respect, I never loved a man, Baby I love you, I say a little prayer, Chain of fools og Think.  Bevægende soulmusik og evergreens som holder i dag, mange år efter, at de blev indspillet, en del af dem helt tilbage i 50erne og 60erne.

I RESPECT følger vi den legendariske souldronning fra hendes helt tidlige karriere som børne korsanger i den kirke, hvor hendes far var præst til hendes status som international verdensstjerne.

Plakat: Quantrell D. Colbert Copyright: @ 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

I 1952 optræder den 10 årige Aretha ved en fest i sin fars hjem, hvor jazzsangerne Dinah Washington og Ella Fitzgerald, gospelsangeren Clara Ward og andre af tidens berømte sorte sangere deltager. Gæsterne er begejstrede for den lille Arethas kraftfulde stemme og spår hende en stor fremtid indenfor gospel og jazzens verden.

Flere år senere får hun en kontrakt med det amerikanske pladeselskab Columbia Records, men selv efter udgivelse af adskillige albums, har pladeselskabet ikke held med at skabe hende et gennembrud. Hun skifter til Atlantic Records som har Ray Charles og Otis Redding i deres stald, og snart kommer der gang i hendes karriere. I 1968 holder hun en kæmpe koncert i NY på Madison Square Garden. Denne optræden bliver vendepunktet i hendes karriere.

Foto: Quantrell D. Colbert Copyright: @ 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Alt imens følger vi hendes turbulente ægteskab med sin voldelige manager Ted (Marlon Wayans), et nyt ægteskab, hendes opgør med sin dominerende far CL Franklin(Forrest Whittaker) og hendes forhold til sine børn både i og udenfor ægteskab. Livet bliver imidlertid ikke nemmere for superstjernen. Dæmonerne trænger sig på.

RESPECT er ikke umiddelbart opløftende. Den giver et billede af en kvinde, som på trods af et kæmpe talent, berømmelse og rigdom har ondt i livet. Hun har en indre smerte, som hun forsøger at løbe fra, men som følger hende tæt hele livet. Når man ser på hendes opvækst forstår man det. Man kan undre sig over, at hun i sin position som feteret megastjerne langt hen ad vejen finder sig  både i sin ægtemands og sin fars forsøg på at styre hendes liv.

Når det er sagt, er filmen betagende. Den tager os tilbage til 60ernes soulmusik. En ren fornøjelse. Vi ser Aretha synge nogle af sine største hits. Man sidder i mørket og får lyst til at synge med. Opløftende og livsbekræftende.

Filmen refererer til en koncert hun holdt i en kirke i Los Angeles over to aftener i januar 1972. Her indspillede hun en dokumentarfilm, som blev til albummet Amazing Grace, hendes bedst sælgende album, der tog hende tilbage til den gospel arv, som hun som barn var rundet af i Detroit.

Foto: Quantrell D. Colbert Copyright: @ 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Aretha Franklin har selv udpeget Jennifer Hudson til at spille hovedrollen. Den Oscar-og grammy vindende skuespiller og sanger startede ligesom Aretha Franklin sin egen karriere med at synge i en kirke, hvor hun uge efter uge begejstrede kirkegængerne. Det er ikke en hel nem rolle Hudson bestrider. Ud over kunne synge er der mange modsatrettede facetter og følelser i det liv, som hun portrætterer. Hun gør det godt.

Er man til soulmusik, skal man gå ind og se filmen, der følger Aretha Franklin turbulente rejse fra barn til international superstjerne. En hyldest til en fantastisk kunstner, som gennem sin lange karriere magtede den svære kunst virkelig at bevæge sit publikum. RESPECT varer 145 minutter. Det er lige i overkanten, men skyldes til dels at musikken fylder meget i filmen. Er du til soul, er filmen et must.

Instruktør: Liesl Tommy

Censur: Tilladt for børn over 15 år




Trailer: Copyright: @ 2021 Metro-Goldwyn-Mayer Pictures Inc. All Rights Reserved.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *