Kulturkupeen

KRUMMERNE – DET ER SVÆRT AT VÆRE 11 ÅR

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Sjov og charmerende.

Så er Krummerne tilbage. KRUMMERNE – DET ER SVÆRT AT VÆRE 11 ÅR er sjette og nyeste Krummefilm.  Før den ligger fem Krummefilm fra perioden 1991- 2014, og så er der lige TV- julekalenderen Krummernes Jul fra 1996. Hele universet bygger på Thøger Birkelands populære børnebogsserie om drengen Krumme og hans familie. Den første Krummefilm solgte 853.383 billetter.

KRUMMERNE – DET ER SVÆRT AT VÆRE 11 ÅR handler om familien Krumme anno 2021. En undersøgelse viser, at den moderne danske familie kun taler sammen 20 minutter om dagen. Resten af dagen sidder familien, når de er hjemme, hver for sig med deres mobiltelefoner, IPads og andet elektronisk udstyr. Det er ligegodt for meget skærmtid mener Krummemor(Iben Dorner). Da Krumme(Noah Storm Otto) helt frivilligt foreslår, at familien kunne forsøge at holde en skærmfri uge, for ligesom at lære hinanden at kende igen, synes hun, at det er en genial ide. Krummes far og søskende er knap så begejstrede.

Plakat::Nordisk film

I virkeligheden elsker Krumme, som alle hans skolekammerater, sin mobiltelefon.  Problemet er bare, at han bliver drillet med den, fordi den er en håbløs gammel skodmobil. Så er det ligegodt nemmere ikke at have den med i skole  og sige til kammeraterne, at familien holder en uges skærmpause. Uden Internet, mobil og IPad finder Krumme nogle gamle Kim-bøger på loftet og begynder at læse dem. Inspireret af disse starter han sit eget detektiv- bureau med sin ven Tom. Da den store Anastasia-diamant på Nationalmuseet i København pludselig forsvinder, går Krumme og Tom i aktion for at fange tyvene. Hvis det lykkes, kunne det jo, være at Yrsa, som han er ret vild med, måske ville begynde at lægge mærke til ham.

KRUMMERNE – DET ER SVÆRT AT VÆRE 11 ÅR vækker mindelser om den første Krummefilm fra 1991. Den er fantasifuld og velspillet ikke mindst af Noah Storm Otto som Krumme, der charmerer sit publikum og viser, hvor svært det er at være 11 år. I den første Krummefilm var det Lars Højby, der på glimrende vis spillede den rolle.

Foto: Henrik Petit

Ud over Krumme selv og hans familie, ser vi også andre karakterer fra den oprindelige film bl.a. den sure underbo fru Olsen(Susanne Heinrich), der banker hidsigt i loftet med sit kosteskaft,  når familien larmer. Og det gør den i hendes optik ustandselig.

Så er der lige storesøster Stine( Maya Gonzales) der har en anden agenda. Hun er feminist om en hals og kan ikke se det fornuftige i, at det hver Sankt Hans er en kvinde, der skal brændes på bålet. Ville det ikke i 2021 være passende, at det var en mand, der skulle overtage den tjans?

Krumme og hans ven Tom kommer i deres jagt på den forsvundne diamant  i karambolage med nogle russiske gangstere og deres danske håndlangere Tina(Ditte Hansen) og Jeff(Dejan Cukic). De er sjove og er godt castede til rollerne.

Foto: Henrik  Petit                                                                                                                                                           Grundlæggende er der ikke meget fornyende over den nye Krummefilm, men den fungerer  godt. Bag filmen står instruktør og manuskriptforfatter Michael Asmussen, der også er skuespiller og bl.a. har medvirket i Min søsters børn-filmene.

KRUMMERNE – DET ER SVÆRT AT VÆRE 11 ÅR er både sjov og underholdende. Lige en familiefilm der egner sig til en tur i biffen med ungerne i dagene mellem  jul og nytår. Det skulle ikke undre mig, at den, ligesom som den første Krummefilm fra 1991, også kommer til at sælge rigtig mange billetter.

Instruktør: Michael Asmussen

Premiere: 16. december 2021

Manuskriptforfattere: Søren Frellesen og Torvald Lervad

Produktionsselskab: Regner Grasten Film

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *