Kulturkupeen

VIFTEN

∗∗∗∗

Anmeldelse af Eva Zierau.

Vi befinder os i 1848 på Skt. Croix på De Vestindiske Øer. Danmark er en stolt slavenation. Her bor den danske guvernør Peter von Scholten(Claus Riis Østergaard) sammen med den frie indfødte og velhavende Anna( Anna Neye). Hun ejer flere slaver herunder den unge slave Petrine(Sara Fanta Traore), som hun er meget glad for, og har et veninde forhold til. Anna styrer efter bedste evne hjemmet, formuen og sin betroede Petrine.

Foto: SF STUDIOS

Alt går sin stille gang på øen, i hvert tilfælde, hvis man tilhører den herskende klasse. Her mangler ikke noget. Men der er andre, hvis liv er knap så flatterende. Vi ser hvorledes en stor, sort muskuløs mand bliver solgt for højeste bud, efter at han er blevet tvunget til at tage alt tøjet af, så man kan se hans nøgne muskuløse krop og dermed vurdere hans potentiale som arbejdskraft. Han er en fuldblodsneger i sin bedste alder siger sælgeren.  Man bliver helt dårlig af at se på det.

Filmen er delt op i små kapitler, som sætter fokus på forskellige problematikker på øen herunder et kapitel om handel. En god måde at strukturere handlingen på.

Filmen viser, at Peter Von Scholten måske ikke bare var slavernes befrier, som hans glorificerede historie går på. At han frigav slaverne mere af nød, end fordi han var et altruistisk og godt menneske, der tænkte på de brunes menneskerettigheder. At danskernes ry som de rare kolonister, nok ikke var helt i overensstemmelse med sandheden.

Foto: SF STUDIOS

Manuskriptforfatteren Anna Neye siger: Jeg vil gerne vise at, at det ikke er så simpelt, at inddele historien i de gode og de onde. I VIFTEN er ingen karakterer fuldstændig det ene eller det andet. Heller ikke de brune karakterer er rendyrket gode.

Rent visuelt er filmen fejende flot med klare farver, skønne kostumer og en eksotisk og smuk natur. Man får lyst til at besøge De Vestindiske Øer.

Foto: SF STUDIOS

En film hvis omdrejningspunkt er slavehandel, vil typisk  indeholde ubehagelige scener. Vi ser ikke direkte den rå vold, men den ligger som en understrøm gennem hele filmen. Som man sidder der i biografen, kan man ikke lade være med at tænke, hvordan de hvide kunne man have sådan en ringeagt for andre mennesker?” Et fænomen som vi desværre i vid udstrækning også ser gang på gang i dag.

Bag filmen står Frederikke Aspocks. Viften er hendes fjerde film. Vi kender hende bl.a. fra komedien De Frivillige (2019), som vi har anmeldt tidligere her på bloggen.

Viften er ikke just en rar film. Den sætter spørgsmål til vores egen romantiserede genfortælling af vores historie, som i dette tilfælde ikke er særlig køn.

Filmen frarådes børn under 11 år.

Instruktør: Frederikke Aspock

Premiere: 20 april 2023




Trailer: SF Studios

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *