Kulturkupeen

Shhh – Anders Matthesen på scenen.

∗ ∗ ∗

Anmeldelse af Ulla Strømberg.

Shhh – nyt show af Anders Matthesen.16.09.06. shhh matthesen _Fotograf_Claus_Peuckert

Pressefoto af Claus Peukert.

Stand-up er en genre for sig. En mand på scenen med en mikrofon, en stol måske – en baggrund tillige – og så det vigtigste: publikum som resonansbund.

For Anders Matthesen må det være vindunderligt at have så trofast et publikum, at han kan spille hele tre forestillinger en ganske almindelig søndag i september. Og spændte var både vi og alle de andre publikummer. Hvad har han nu fundet på? Men tilsyneladende ikke så meget.

Ikke at jeg er specialist i genren og Matthesen, langt fra. Men jeg har dog fulgt med og ved, at der kan sige noget dybt væsentligt fra scenen – midt imellem vittighederne.

Men det var som om Matthesens historier ikke var så nye endda, bortset fra at hans børn nu var ganske centrale ingredienser, og at de kan tale og svare igen.16.09.06. matthesen ._Fotograf_Claus_Peuckert_750_500

Pressefoto af Claus Peukert.

For tre år siden, ved hans forrige show, var børnene vel umælende små. Men med det talent og det overskud og den sproglige ekvilibrisme, som Matthesen besidder, var det forventeligt, at han også prøvede at udfordre sig selv.

Faktisk sagde han, løbende rundt på scenen i et ret usmageligt dress – midtimellem camping og Jacob Haugaard, at det havde taget ham tre år at nå frem til ”Shhh”, fordi han ville komme med noget væsentligt.

Og så blev det blot til ”Shhh” med udsagnet: ”Jeg kan ikke lide støj. Mine børn støjer, omgivelserne støjer. Alt og alle vil gøre sig bemærket – og helst vil jeg have ro og fred.”   Det var vist budskabet i en nøddeskal – serveret af en lidt træt mand, der takket være sit performance-talent og flid har været så efterspurgt, at han har rejst land og rige rundt. Men hvad så han? Hvad tænkte han? Hvad rørte sig i den modne mand på langfart? Det fik vi ikke at vide. Men som alle andre, er han afhængig af at checke sin smartphone – hele tiden.

pressefotos af Claus Peukert.

pressefoto af Claus Peukert.

Der er problemstillinger nok i både det nære og det fjerne. Og netop stand-up genren har nogle muligheder ved på en uprætentiøs måde at liste eftertænksomheden ind i hovedet på et uhomogent publikum. Det behøver ikke være hard core politik, men det er trods alt det, som de fleste mennesker bl.a. funderer over – på flere planer.

Premiere fredag den 2. september i Falconer Salen i København og drager herefter på turné til Aarhus, Aalborg, Herning, Odense og Esbjerg.